Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Kommentar
Vitenskapelig publikasjon
(side 4-13)
av Halvor Moxnes
(side 15-34)
av Torbjørn Holt
Sammendrag

Jeg fikk en utfordring i fjor å bidra med et sideblikk på norsk kirkeliv sett utenfra. Jeg har bodd sammenhengende i Storbritannia i 18 år nå, og har hele tiden jobbet i Sjømannskirken, først som studentprest i Europa i åtte år, og nå i den siste tiårsperioden som sjømannsprest/daglig leder i London. Jeg har altså hatt nordmenn som målgruppe hele tiden. Gjennom stadige besøk av norske kolleger, delegasjonsgrupper, besøkende biskoper, prostilag, kirkelige ledergrupper og massevis av konfirmantleirer møter jeg et stort og bredt spekter fra norsk kirkeliv både i og utenfor Den norske kirke. I Sjømannskirken ønsker vi at alle skal føle seg velkomne. Jeg har også møtt toppolitikere fra samtlige politiske partier som har vist stor interesse for og ansvarsfølelse for kirkelige forhold.

(side 36-43)
av Mette Elisabeth Nergård
Sammendrag

Tor Edvin Dahl er en av sin generasjons mest produktive og allsidige forfattere med nærmere to hundre bøker på cv-en. Nesten hvert år gir han ut en bok. Han har også skrevet krim, hørespill, tv-filmer og tv-serier. Guds tjener, som kom i 1973, ble hans gjennombruddsroman. Den gir en beskrivelse av pinsebevegelsen som fremdeles er enestående i sitt slag.

(side 44-62)
av Kjetil Hafstad
Sammendrag

Kjære kirkemøte og alle engasjerte! Til lykke med valget og at kirkedemokratiet endelig begynner å virke! Jeg gratulerer representanter fra begge lister! Arbeidet dere nå gjør sammen, gagner kirken i tiden framover til kirken står selvstendig i 2017. En første prøve på god saksbehandling står foran dere i år, og til den saken vil jeg gjerne gi et innspill.

(side 63-71)
av Elisabeth Thorsen
Sammendrag

Midt i januar i år, ble jeg stående ute på flyplassen i Hannover. Det tok tid å boarde SAS-flyet. I snøføyka festet jeg blikket på den ikoniske fremstillingen av det norske, danske og svenske flagget på halevingen. Tre kors i ulike fargekombinasjoner. En slags identitetsmarkør for noe felles skandinavisk.

(side 72-83)
av Kristin Gunleiksrud Raaum
Sammendrag

Jeg var på et valgkampmøte sør i landet. Vi hadde hatt paneldebatt om valgets store spørsmål: Skal det utformes en vigselsliturgi for likekjønnede par.

(side 84-86)
av Kristine Sandmæl
Sammendrag

Da jeg var 22 år møtte jeg for første gang homofilidebatten i Den norske kirke i full bredde. Det var i 1992 og jeg var relativt fersk teologistudent på Det teologiske menighetsfakultet. Partnerskapsloven var til debatt og temperaturen var høy også blant studentene. Tre år seinere var jeg i 1995 med som delegat på et forstemmende kirkemøte som behandlet «Homofile og kirken». Jeg må innrømme at jeg har gått ganske trøtt av kirkens behandling av den såkalte «homofilisaken». Jeg er også trøtt av å være «en sak» for kirken. Det handler om menneskers liv. Det er våre liv de diskuterer. Når jeg ser tilbake, ser jeg at jeg i så og si hele mitt voksenliv aldri har opplevd en kirke som ikke har diskutert mitt liv. Det er en underlig erfaring, og jeg opplever en kirke som argumenterer så rart; som prest, kan jeg for eksempel ikke være samboer, hvis jeg som lesbisk vil leve med noen, må jeg gifte meg, men jeg kan ikke gifte meg i den kirken jeg tjener. Det oppleves som sårt og ikke få ta med meg det vakreste Gud har skapt i meg, min evne til å elske, inn i kirken.

(side 87-88)
av Kari Veiteberg
Sammendrag

Når eg kom tilbake til Oslo som bymisjonsprest i fjor haust, møtte eg eit heilt anna gatebilete enn det eg drog bort frå, for seks år sidan. Kafeane og værestadane har no gjester frå alle delar av verda. Mange Rom frå Romania og Bulgaria, mange polske og spanske, albanske og etiopiske. Fleire kyrkjelydar engasjerer seg for flyktningar og tilreisande. Det er gledeleg og det er framtid. Og det er kristelig, det er å ta kristenkallet på alvor.

(side 89-98)
av Knut A. Rydjord
Sammendrag

Oppslutningen om kirkevalget sist høst var bemerkelsesverdig. På landsbasis var det en økning på 23 % fra forrige valg. I Oslo var stemmetallet nesten fordoblet. En åpenbar årsak til dette resultatet var at gruppen Åpen folkekirke stilte egne lister i de fleste bispedømmer. Der de stilte lister, fikk de flertall. Åpen folkekirke har arbeidet for å få på plass en vigselsliturgi for likekjønnede par. Det har vært en fanesak, men denne saken har også fungert som et symbol for ønsket om en kirke som har en mer åpen karakter og engasjerer flere mennesker.

(side 99-104)
av Øystein Dahle
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon