Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Tidlige politiske enheter: Foreliggende litteratur og eksempelet Rus’, ca. 800–1100
SammendragAbstract
Artikkelen gjennomgår debattene om tidlige sammensatte stater og debattene om tidlig politisk organisering på den eurasiske steppen og illustrerer med et riss av et case, nemlig Rus’. Rus’ var vikinger som beveget seg sydover på elvene og etablerte det som i et evolusjonært perspektiv kan kalles det første tegn på en russisk stat, khanatet Rus’. Det sentrale underliggende temaet er om disse praksisene, som bokstavelig talt grunnleggende statsbyggende praksiser, burde få den plassen de fortjener i studiet av tidlige statsdannelser. Del en drøfter antropologers beretninger om tidlige stater. Ettersom staten har blitt definert som en politisk form for bofaste befolkninger har ikke steppegrupper fått mye oppmerksomhet. Del to trekker opp noen grunntemaer fra litteraturen om steppeimperier, som så blir bakgrunn for diskusjonen av caset i del tre. Jeg konkluderer med at studiet av nomader tas inn i studiet av tidlige politiske enheter, at studiet av tidlige politiske enheter tas inn i studiet av staten og at statsdannelse diskuteres som et relasjonelt fenomen.

Nøkkelord: Tidlige statsdannelser | statsbygging | Rus, Rus-kaganatet | relasjonell sosiologi

Early polities: Extant literature and a nutshell case study (Rus’, ca. 800–1100)

The article offers an overview of the literature on early polities (often known as early or archaic states). The rationale for its publication has to do with the dearth of interest in and work on the issue in Norwegian scholarly debates generally, and within the social sciences specifically. By way of a nutshell case study of early Rus’, I argue that we need to address what happened in the Eurasian steppe if we are to understand early polities in what we now call Europe. Understanding early polities will help our understanding of state formation as a general phenomenon. The article is a also plug for undertaking these studies by focusing on the relations between the coterminous polities in question rather than by using the traditional inside-out focus.

Keywords: Early polities | early states | state formation | the Rus khanganate | Rus | the relational turn
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon