Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Skippere fra Nedenes i norsk sjøfartshandel 1782–1786

Skippers from Nedenes in the Norwegian maritime trade 1782-1786

Nora Rodin, f. 1986, master i historie 2016, engasjert som oppdragsforsker.

Artikkelen tar for seg skippere fra Nedenes og deres deltagelse i den norske sjøfartshandelen i årene 1782–1786. Med utgangspunkt i de norske tollprotokollene i perioden, vil artikkelen vise at det eksisterte en klar arbeidsdeling blant skipperne i distriktet. Stort sett har hver skipper holdt seg til å enten seile mellom norske havner med jernmalm, mellom Norge og Danmark med trelast og jern den ene veien, og korn og diverse mat- og forbruksvarer den andre veien, eller med trelast og fransk vin og brennevin til utlandet. Kun få skippere har seilt i flere typer sjøfart i løpet av perioden.

The article examines the skippers from Nedenes and their participation in the Norwegian maritime trade in the years 1782-1786. Based on the Norwegian customs protocols of the period, the article shows that there was a clear division in labour between the district’s skippers. Most skippers sailed either between Norwegian ports with iron ore, between Norway and Denmark with timber and iron one way, and grains and various food and consumer goods in the other direction, or to Europe with timber and French wines and spirits. Only a few skippers participated in more than one maritime branch during the period.

Key words: Norwegian shipping, trade, 18th century, skippers
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon