Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Mellom revisjon og politisk opposisjon. Avisen Folk og Land 1952–1975

Between revisionism and political opposition. The newspaper People and Country 1952-1975

Espen Olavsson Hårseth, f. 1984, master i historie 2010, konservator, Valdresmusea AS.

Denne artikkelen tar for seg avisen Folk og Land, utgivelsen som påberopte seg å være de landssvikdømtes organ i etterkrigstiden. Undersøkelsen dekker perioden hvor avisen ble drevet som en profesjonell utgivelse, årene 1952–1975. Tidligere publiserte arbeider har poengtert at dette miljøet favnet høyst ulike og til dels motstridende interesser. Det dreier seg da i hovedsak om et skille mellom interessene som ønsket å avgrense arbeidet til fremme for juridisk og historisk revisjon av rettsoppgjøret, og aktører som i tillegg ønsket å legge grunnlaget for et nyfascistisk framstøt. Artikkelen presenterer hvem som kom til å representere de ulike interessene i avisen og forsøker å forklare hvorfor styrkeforholdet mellom de ulike interessene endret seg med årene, og hvordan dette farget avisens redaksjonelle profil.1

The first organised fascist group in Norway after the war, National Youth League (Nasjonal Ungdomsfylking), eventually became a dominant player within the editorial office. This acquisition led to a conflict between those who originally had simply wished for a revision of the post-war reckoning, and those who sought to further the ideological struggle of National Unity. The revisionists reorganised themselves into the Institute for Norwegian Occupation History (Institutt for Norsk Okkupasjonshistorie), and the neo-fascist wing was soon outmanoeuvred within the group of veterans. Nevertheless, the guidance of the veterans of National Unity had still helped shape the first post-war generation of Norwegian fascists. After the breakup of the old guard, immediate measures were taken to form the first fascist party in Norway after the war.

Key words: Revisionism, Neo-fascism, War trials, Vidkun Quisling
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon