Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Gjennom lydmuren! - Internasjonal forskning om historiske klangunivers og lyden i historien

f. 1964, dr.art., dr.phil., daglig leder, Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

Emnet for denne historiografiske artikkelen er internasjonal forskning om lyden i historien. Hva var det forfedrene og -mødrene våre hørte? Hvordan preget deres akustiske erfaringer livet deres? Hvordan har historikere rekonstruert fortidas lydunivers? Hvilke metoder har de tatt i bruk, eller til og med utviklet, for å skrive denne typen historie? Og sist, men ikke minst: Hvilken nytte kan vi ha av slik forskning om historiens klang – eller er lydhistorie bare et nytteløst tidsfordriv?

Breaking through the sound barrier! A review of international research on historical soundscapes and sound in history

This article aims to give an overview of international research in the field of historical sound studies. Methodological it is a literature review. What did our ancestors hear? How did their sonic experiences shape their lives? How have historians reconstructed historical soundscapes? And last but not least, what sense can we make of historical sound studies? It is argued that there are four uses of historical sound studies: (1) they can provide historians with information that is unavailable from other sources; (2) they can allow insights into complex nexuses of environmental, demographic, economic, technical, social, cultural, religious, and political issues; (3) they may lead to more appropriate study of the spoken word in history; and (4) they can supplement written and other sources in the dissemination of history for educational and entertainment purposes.

Keywords: Sound Studies, Soundscapes, Epistemology, Theory and Methods in Historical Research.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon