Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Endringer i den norske tømmerproduksjonen og europeiske markeder – ca. 1780–1840

f. 1976, ph.d. i historie, førsteamanuensis ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB).

Denne artikkelen vil vise at utkantregioner som Norge tok aktivt del i den fremvoksende globale økonomien både på slutten av 1700- og første halvdel av 1800-tallet. Ved å se på tømmerhandelen vil artikkelen vise at deltagelsen langt fra var basert på sentrums utnytting av et «perifert» Norge, men heller at sentrum var avhengig av norske varer på denne tiden. Den norske tømmereksporten reagerte dynamisk og fleksibelt på endringer i det internasjonale tømmermarkedet før, under og etter Napoleonskrigene. Resultatet var at Norge etter kort tid ble en av de sentrale tømmerleverandørene for flere europeiske land.

Changes in Norwegian timber production and markets ca 1780-1840

Peripheral regions like Norway were actively engaged in global trade and economic development in the decades around 1800. With a focus on the timber trade, the article shows that participation was far from motivated by the centre’s exploitation of the periphery. Instead, the centre was dependent on Norwegian produce such as timber in the final decades of the 18th and first decades of the 19th century. With the Norwegian timber trade reacting dynamically and flexibly to changes occurring in the international timber market before, during and after the Napoleonic Wars, Norway became one of the main timber suppliers to several European countries.

Keywords: Long 18th century, timber trade, market shares in European countries.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon