Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

«När sägen och dikt sopats bort …» Den weibullske kildekritikk etter 100 år

f. 1942, dr.philos. 1980, professor emeritus ved Universitetet i Bergen.

sverre.bagge@cms.uib.no

Artikkelen diskuterer kildekritikk og sagaforskning med utgangspunkt i Lauritz Weibulls radikale kildekritikk, i sammenheng med to andre, lignende bidrag av Halvdan Koht og Sigurður Nordal. Mens Weibulls tradisjonskritikk fortsatt er like aktuell, må hans skarpe skille mellom tilnærmet sikre fakta og større synteser basert på disse betegnes som foreldet. Det blir videre pekt på at der er en sammenheng mellom det strenge utvalget av kilder og brødrene Weibulls feiltolkning av dansk historie på 1100-tallet. Omvendt har nyere retninger, som utnytter de berettende kildene som levninger og analyserer de grunnleggende trekk ved middelalderens samfunn og politiske kultur, en mulighet til å gi en bedre tolkning, tross de problemer som knytter seg til en slik fremgangsmåte.

«When legends and fiction have been swept away …» The Weibull School of Critical Scholarship after 100 Years

The article takes its point of departure in Lauritz Weibull’s radically critical attitude to the sagas and other narrative sources from the early Middle Ages presented in his book from 1911. Two similar studies are compared: Halvdan Koht’s interpretation of Snorri’s Heimskringla as the expression of a continuous struggle between monarchy and aristocracy and Sigurður Nordal’s examination of the relationship between the sources for the history of St. Olav. The former illustrates the importance of the bias of the sources, while the latter forms a parallel to Weibull’s approach by its close examination of the tradition. The rest of the article deals with the importance of these contributions today. Weibull’s critical examination of the development of the tradition is emphasized, whereas his sharp distinction between a small core of reliable information and the rest of the tradition, which is regarded as worthless, is rejected, as this can be shown to have led to a wrong interpretation of the relationships between the monarchy, the Church and the people in Denmark in the 12th century. By contrast, more attention is paid to oral tradition, in accordance with recent developments in philology. However, the main importance of the narrative sources lies in the information these provide about political culture, attitudes and norms. The historian should use all available material as general background, whether literally true or not, rather than relying on «common sense», which often tends to be personal experience based on 21st-century conditions.

Keywords: Scandinavian historiography, Old Norse Sagas, examination of narrative sources, early medieval society
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon