Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Markens liljer - henriette gislesen og kvinneidealet – hjemmets pryd eller aktiv samfunnsborger?

f. 1966, PhD 2013, førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT – Norges arktiske universitet.

rolf.larsen@uit.no

Norske misjonskvinner havnet på midten av 1800-tallet i et dilemma mellom det tradisjonelle kvinneidealet i det norske samfunnet slik det var beskrevet i «Hustavlen» i Luthers lille katekisme, og vekkelseskristendommens personlige tro og ansvaret for å bringe evangeliet videre slik det er beskrevet i «Misjonsbefalingen». En av de ledende misjonskvinnene var Henriette Gislesen, som virket i krysningspunktet mellom disse idealene. I løpet av 1850-tallet publiserte Gislesen flere bøker der hun argumenterte for det tradisjonelle kvinneidealet som Gud og mannen underdanig i det offentlige livet, samtidig som hun i sin virksomhet som kvinneforeningsleder brøt med det samme idealet i sin iver i misjonens tjeneste.

The lilies of the field Henriette Gislesen and the female ideal – adornment of the home or participant citizen?

In the mid-19th century a new meeting place for Norwegian women was formed with the establishment of missionary associations in homes, where women connected with the Norwegian revival movement gathered to sing, pray, listen to sermons, and to produce handwork for sale in bazaars for the benefit of missionary activity. The author of religious literature Henriette Gislesen became a leading figure in their formation, both locally in Tromsø and nationally through a network she had established as a resident in a succession of districts in Norway. In this work, women were accused of rebelling against the view in the Lutheran Church of women’s place in society, namely the home, and for being spokespersons for women’s emancipation. In several of her books Gislesen wrote that she never had any intension of rebelling against the traditional Lutheran view, pledging that the woman was like a white lily in the field – beautiful to look at and fragrant for her two masters: the Lord and her husband. She acted at the same time as an organizer and preacher in women associations, arguing for the necessity of salvation for everyone. To some extent Henriette Gislesen personified the dilemma experienced by women’s missionary associations in unwillingly becoming mouthpieces for a modern view of femininity in society.

Keywords: Female ideal, women’s missionary associations, Lutheranism, Henriette Gislesen
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon