Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Det indskrænkede monarki og teorien om statsmagtens ligevægt

f. 1966, PhD 2002, professor MSO, Grundtvig Centeret, Aarhus Universitet og lektor, SAXO-instituttet, Københavns Universitet, Danmark.

jesfab@hum.ku.dk

I dansk historieskrivning er der en stærk tradition for at tolke den grundlov, der blev vedtaget i juni 1849, i lyset af en senere udvikling af parlamentarisme og moderne demokratiske idealer. Denne artikel søger at gøre op med denne whig interpretation ved hjælp af sammenligning med Eidsvollforfatningen og eksempler fra den politiske debat i årtierne op til grundlovens vedtagelse og ved hjælp af en læsning af grundlovens for størstedelen endnu bevarede ordlyd at argumentere for, at junigrundloven var tænkt som en slags blandet forfatning, monarchia mixta, hvis ideal er en ligevægt mellem statsmagtens dele.

The Limited Monarchy and the Theory of the Balanced Constitution

The Oldenburg absolutist regime was abolished in 1814 in Norway when it was ceded to Sweden, and in Denmark proper in 1848-49. The Danish constitution of 1849 states that «the form of government is limited monarchical» («Regeringsformen er indskrænket-monarkisk»), a term taken directly from the Norwegian constitution of 1814. ‘Limited monarchy’ is officially translated as ‘constitutional monarchy’, which reflects the most common interpretation of the constitution in present-day politics and scholarship. This, however, is a Whig interpretation. The original purpose of the monarchia limitata as a form of government in Norway and Denmark was to find a way of establishing a new form of rule in which the hitherto absolute power of the sovereign could be divided between the elements of the state. The Norwegian constitution was based on the principle of popular sovereignty, whereas the Danish constitution was granted by the King. In both cases, however, the power was divided between the monarch and representatives of the people in accordance with some of the principles of a monarchia mixta, and an ideal of a balanced constitution, in both countries granting full executive power to the monarch. The principle of parliamentary rule was not implemented until the 1880s in Norway and 20 years later in Denmark, in both cases without the wording of the constitutions being changed, only the interpretations.

Keywords: constitutional monarchy, limited monarchy, mixed constitution, division of power
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon