Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Ordet Ballvollen knytt til transnasjonal overføring av idéar

f. 1954, PhD 2008, senior lecturer ved University of Edinburgh, Storbritannia.

akruse@staffmail.ed.ac.uk

f. 1948, PhD 2008, professor ved Institutt for historie og religionsvitenskap, Universitetet i Tromsø, UiT – Norges arktiske universitet.

liv.willumsen@uit.no

Artikkelen dreier seg om kulturell overføring av idéar. Han tek utgangspunkt i ordet Ballvollen, eit namn brukt i rettsreferat frå trolldomsprosessar i Vardø i Finnmark på 1600-talet. Namnet dukker opp i kjeldematerialet første gong i 1621 og er siste gong brukt i 1625. Det er ikkje dokumentert som stadnamn i Vardø verken før eller seinare. Ved komparasjon med tilsvarande kjelder i Skottland blir det påvist like lingvistiske trekk. Namnet blir brukt i same kontekstar begge stader. Ut ifrå historiske haldepunkt blir det argumentert at det har skjedd ei direkte overføring av ordet via ein skotte, John Cunningham, som vart innsatt som lensherre på Vardøhus i 1619.

The name «Ballvollen» related to transnational transference of ideas

This article deals with cultural transference of ideas exemplified by the name Ballvollen (The Ball Ley) used in seventeenth-century court records of witchcraft trials from Vardø in Finnmark, Northern Norway. The village of Vardø was an important administrative centre in Finnmark, where Vardøhus Castle was located. Norway and Denmark were in a union at the time, with the king living in Copenhagen. The District Governor in Finnmark, the king’s man, was placed at Vardøhus Castle.

 The name Ballvollen appears for the first time in court records in 1621, and is mentioned several times until 1625. It always occurs in the same context, about a field where witches met for gatherings, and where the devil was present. It is not documented used in Vardø before or after this period of time. The article examines the name Ball Ley used in similar source material in Scotland and in the same context, namely a witches’ gathering on a field. Using information from various sources, it is argued that a direct transfer took place via a Scotsman, John Cunningham, who was installed as District Governor at Vardøhus Castle in 1619. He was active during interrogation of alleged witches brought before the court in Vardø. Cunningham knew about the notion of witches meeting in a field with the devil from the contents of Scottish witchcraft trials. He also knew Danish, having lived in Denmark since 1603. Due to his position, he was able to bring the name Ballvollen into the questioning of accused witches, and thereby into the court records.

Keywords: Transference of ideas, Scotland and Finnmark, witchcraft trials, seventeenth century
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon