Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Folkeforbundet i den norske kvinnekampen

f. 1967, dr.philos. 2012, førsteamanuensis og dekan ved Luftkrigsskolen.

karl.haug@lksk.mil.no

  • Side: 625-650
  • Publisert på Idunn: 2013-12-16
  • Publisert: 2013-12-16

Folkeforbundet har ikke vært et tema i norsk kvinnehistorie. Men Folkeforbundet spilte faktisk en rolle i kvinnekampen, både nasjonalt og internasjonalt. I Genève fantes det en politisk arena hvor kvinner hadde adgang på lik linje med menn, og i Folkeforbundet ble kvinnens rettigheter satt på dagsordenen.

 I den norske delegasjonen til Folkeforbundet var det en sammenhengende kvinnelig representasjon i hele mellomkrigstiden, og artikkelen viser hvordan kjønn fremstår som det avgjørende kriteriet når henholdsvis Kristine Bonnevie, Martha Larsen Jahn, Ingeborg Aas og Johanne Reutz [Gjermoe] etterfulgte hverandre som medlemmer av den norske delegasjonen.

Norwegian Women, the League of Nations, and the Struggle for Equal Rights

The League of Nations has never been a topic of main interest in the writing of women’s history in Norway, but at a time when women had just been granted the right to vote, when women still had not been granted access to the Diplomatic Service, the Norwegian delegation to the League of Nations always included a woman. The League of Nations was regarded by women and women’s organisations as a new and promising platform for change, since right from the outset the question of equal representation of the sexes had been raised. Article 7 of the Covenant stated that «all positions under or in connection with the League, including the Secretariat, shall be open to men and women». That was in principle and, as the article shows, the reason Kristine Bonnevie, Martha Larsen Jahn, Ingeborg Aas and Johanne Reutz became members of Norwegian delegations to the League of Nations was simply the fact that a successive number of Norwegian Prime and Foreign Ministers regarded the claim for women’s participation to be reasonable. Reasonable given the limitation of one woman at a time and given the fact that these women all had special responsibility for what could be called typical «women’s issues»: social questions, slavery, health, children, drugs, etc. This was accepted by the women’s organisations themselves, since, in their claim for women being represented in delegations, they also argued that this should be so not just on the basis of the principle of equal rights, but also because women in general had a special role in politics where social and humanitarian issues were concerned, and thus also a responsibility.

Keywords: League of Nations, Norwegian foreign policy, representation, women’s rights
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon