Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Militærtjenesten i Nord-Norge og utskrivningen til Fredriksvern

f. 1955, dr.philos. 1999, professor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.

f.e.johannessen@iakh.uio.no

Hvorfor ble ikke militærtjeneste innført i Nord-Norge før i 1897 når militære mannskaper ble utskrevet fra resten av landet fra første halvdel av 1600-tallet? Og hvorfor ble det allikevel skrevet ut sjøsoldater fra Nordlands amt til tjeneste på Fredriksvern verft i Vestfold i en tyveårs-periode på annen halvdel av 1700-tallet? Hvordan artet denne utskrivningen seg, og hvorfor opphørte den? Svaret på det siste spørsmålet kaster lys over det første. Sentrale momenter er lav befolkningstetthet, mangel på arbeidskraft og motstand fra de lokale embetsmenn.

Military service in Northern Norway and conscription to the Fredriksvern naval shipyard

The article explores three questions: Why was military service not introduced in Northern Norway until 1897, when it was introduced in the rest of the country in the first half of the 17th century? Why were sea soldiers nevertheless conscripted from Nordland county to the Fredriksvern naval shipyard in south-eastern Norway for around twenty years in the second half of the 18th century? And, how did conscription turn out and why was it terminated? Conscription had actually been suggested by one of the county governors, probably for tactical reasons, to avoid something worse: drafting activity. Civil servants in Nordland county actively opposed conscription, claiming that it led to lack of manpower in a sparsely populated area. In this way they acted more as spokesmen for the county than as representatives of the state, and they finally succeeded. Low population density is probably also a key factor in explaining the first question besides lack of military threats.

Keywords: Conscription, military service, civil servants, Fredriksvern naval shipyard.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon