Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Norden under oppbrudd. Madame de Staël, Frederikke Brun og striden om Norge 1812–1814

f. 1948, dr.philos. 1992, professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo.

torill.steinfeld@iln.uio.no

  • Side: 191-219
  • Publisert på Idunn: 2012-07-04
  • Publisert: 2012-07-04

Artikkelen behandler Madame de Staëls innsats i striden om Norge i årene 1812–1814. Kildemateriale er bl.a. hennes korrespondanse med Frederikke Brun og Bruns korrespondanse med Caroline von Humboldt, samt arbeider av Madame de Staël og August Wilhelm Schlegel. Fokus er på konfrontasjonen mellom en politisk og en kulturell forståelse av nasjon og nasjonalitet, og på forholdet mellom politisk aktivisme, kjønn og salongkultur. Det hevdes at Madame de Staël bidro til å justere Carl Johans holdning til Norge, ikke bare sommeren 1814, men også våren 1813, da Norgesspørsmålet utløste en konflikt mellom henne og Frederikke Brun.

Remapping the North: Madame de Stäel, Frederikke Brun, and the Norway debate 1812–1814

The French writer and salonière Germaine de Staël-Holstein and her friend the Danish writer and salonière Frederikke Brun were both involved in the political processes that were to determine Norway’s fate in 1814. This article explores and contextualizes their correspondence in 1812–1813 and their lobbyism in 1814. Written at a time when the word nationality was introduced into the Scandinavian languages, the Staël-Brun correspondence offers an example of discussions on nation and nationality in Scandinavia, and even of how nationalism made a cosmopolitan European salon culture vulnerable. Furthermore, their debate in the spring of 1813 affected Madame de Staël’s standpoint on Norway in her dealings with Bernadotte and even his willingness to grant Norway «independence». Especially noteworthy in 1814 are Madame de Staël’s efforts. She was lobbying for Sweden and Bernadotte in London during the spring, but later, when back in Paris, she strongly advised him to accept the new Norwegian constitution, which he eventually did. One reason was probably their shared vision about him taking over the throne of France, another her new engagement for the USA during the summer of 1814. The political writings of August Wilhelm Schlegel in 1813–1814 are also interesting as part of these discourses about Scandinavia, which seems to have engaged several outstanding European intellectuals.

Keywords: Madame de Staël, nationalism, Norway 1814, salon-culture.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon