Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

«Det gavner ingenting å gjøre store vanskeligheter i små saker. Dette er ikke store saker» – Norges Bank, administrasjonsrådet og etableringen av okkupasjonskontoen i 1940

f. 1955, dr.agric. 1990, forsker I ved Senter for næringslivshistorie på Handelshøyskolen BI.

harald.espeli@bi.no

Etableringen av okkupasjonskontoen i Norges Bank er ett av de viktige, men lite

undersøkte spørsmål i norsk okkupasjonshistorie. Hvilke forhold og vurderinger lå til grunn for de beslutninger de sentrale norske aktørene Norges Bank, ledet av Nicolai Rygg, og Administrasjonsrådet, med finansminister Gunnar Jahn i spissen, traff i dette spørsmålet? I hvilken grad var de norske aktørene utsatt for direkte tysk press? En hovedkonklusjon er at Norges Bank 24. april 1940, under sterkt press fra finansminister Gunnar Jahn og Administrasjonsrådet, ga tyskerne en blankosjekk til sentralbankens midler med virkning for resten av okkupasjonen. Jahns og Administrasjonsrådets press på Norges Bank kan i liten grad forklares med et lignende direkte tysk press på dem.

The Norwegian central bank, the Administrative Council and the establishment of the occupation account in 1940

On 24 April 1940 the so-called ‘occupation account’ on the balance sheet of Norges Bank, the Norwegian central bank, was established. Fifteen days after the German attack on Norway on 9 April 1940, and in the midst of the campaign, the Wehrmacht was given a ‘blank cheque’ to finance the campaign and occupation by withdrawing against this account. The article analyses the background, while focusing on the central actors of Norges Bank, notably Governor Nikolai Rygg, and the Administrative Council, whose principal policy-maker in these matters was the Minister of Finance, Gunnar Jahn. One main conclusion is that Norges Bank, under strong pressure from Jahn and the Administrative Council, agreed to an unlimited change or cashing in of Reichskreditkassenscheine, which was a novel German financial innovation making occupied areas pay the conqueror. It was not transparent to Norwegian policy-makers at the time, however, the decision meeting significant opposition among Norges Bank’s elected representatives, who eventually gave in to the instruction by the Administrative Council and Rygg’s unwavering attitude. The Germans did not put any direct pressure on Jahn and the Administrative Council in this matter beyond circumstantial power relations. One of the major explanations behind Jahn’s and the Administrative Council’s pressure on Norges Bank was the need to create confidence in and acceptance of Reichskommissar Terboven, to whom the council had promised loyal cooperation in their first meeting on 23 April. This was necessary if the council was to achieve its aim of restoring employment and income in the occupied areas.

Keywords: April 1940, German occupation, Second World War, Norwegian central bank
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon