Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Å se verden fra grenselandet. Det nasjonale og det transnasjonale i lokalhistorien

Frank Meyer er professor i flerkulturelle studier ved Avdeling for samfunnsfag, Høgskolen i Oslo

frank.meyer@sam.hio.no

Denne artikkelen er først og fremst av typologisk art. Teksten er et forsøk på å beskrive og skille mellom ulike typer lokalhistorieskriving i henhold til i hvilken grad ulike nasjonale og transnasjonale fenomener er tatt med i den lokalhistoriske analysen. For å forebygge misforståelser er fullstendighet ikke noe mål for denne artikkelen, men utelukkende typologisk variasjon. Deretter ønsker jeg å gjøre oppmerksom på en spesiell og både i Norden og internasjonalt lite utforsket type lokalhistorie. Det dreier seg om historien til den lille landsbyen Magnuszew, som i dag ligger i Polen, men som tidligere lå i grenselandet mellom Russland, Preussen og Østerrike-Ungarn. I løpet av 150-årsperioden mellom 1795 og 1945 forflyttet grensene seg ofte, og landsbyen ble underlagt nye politiske og nasjonale regimer ikke mindre enn 16 ganger. Avslutningsvis vil jeg drøfte hvilken heuristisk funksjon et slikt ekstremt case kan ha i historieskriving og historieformidling.

Observing the world from the frontier. National and transnational elements of local history

This article is in three parts. First, I develop a typology of local studies in historical research, distinguishing between the degree to which national and transnational levels are drawn into the analysis. Second, I sketch the historical development of the transnational community of Magnuszew, Poland, which is an example of an under-researched type of transnational local community. Between 1795 and 1945, Magnuszew was located within the borderlands of Russia, Prussia and Austria-Hungary – in these 150 years an area constantly in turmoil with no fewer than 16 changes of political regime. Third, I discuss the heuristic function of historical research on such extreme transnational local communities. On the one hand, these communities give the historian the opportunity to tell the story of Eastern Europe in a nutshell, because their history cannot be told without the provision of information about state and nation-building processes in this region. On the other hand, they are extreme examples through which to discuss the impact that state and nation-building has had on identity formation in border regions.

Keywords: Borderland, local history, transnational, typology
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon