Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Nonneseter i Bergen – eit benediktinarkloster

f. 1972, Ph.d. 2007, post.doc. ved Senter for Middelalderstudier, Universitetet i Bergen (UiB).

aslaug.ommundsen@cms.uib.no

Nonneseter kloster i Bergen blei grunnlagt på 1100-talet og var dei neste hundreåra det største og rikaste kvinneklosteret i Noreg. Sidan Langes klosterhistorie frå 1847 har det vore hevda at Nonneseter var cisterciensisk og ikkje benediktinsk, ein teori som er utfordra dei siste åra. Med utgangspunkt i kjeldene, blant anna eit dokument frå 1509 som til no er blitt oversett med omsyn til ordenstilknytinga, argumenterer forfattaren for at det ikkje er grunnlag for å tru at Nonneseter var knytt til cisterciensarordenen. Tvert imot tyder alt på at Nonneseter var eit benediktinarkloster frå grunnlegginga og fram til klosteret blei nedlagt på siste halvdel av 1400-talet.

Saint Mary's convent («Nonneseter») in Bergen – a Benedictine abbey

«Nonneseter», or Saint Mary's convent in Bergen, was founded in the twelfth century, and became the largest and wealthiest of the female religious houses in Norway in the Middle Ages. Despite its importance, there has been uncertainty about which monastic order the convent belonged to. Since Chr. C.A. Lange's monastic history of Norway in 1847, it has been claimed that Nonneseter in Bergen was a Cistercian house. During the past few decades, several scholars have expressed doubts about this theory, claiming that the convent was probably Benedictine, like the other female houses in Norway. After a revision of old and new sources, the author of this article claims that there is no reason to assume that Nonneseter was ever Cistercian. On the basis of the evidence, including a document which until now has been ignored in this context, it is argued that the convent was Benedictine from its foundation in the twelfth century until its dissolution in the second half of the fifteenth century.

Keywords: Benedictine houses, Cistercian houses, Medieval Norway, Monastic history.
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon