Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Hvorfor arbeidet gode nordmenn på flyplassene i Oslo og Trondheim i april 1940?

f. 1950, master i historie 2006, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Oslos biskop Berggrav skrev om Norge våren 1940: «Det er utrolig å ha opplevd den avgrunn som en stund besto mellom oss i den okkuperte del og våre landsmenn med regjeringen der nord. [...] Nordenfor befant de seg før klimaks, vi her nede etter klimaks. Det var som når en skypumpe passerer: foran og bak den blåser vindene i motsatte retninger.» Med bakgrunn i en masteroppgave om holdninger i Troms fra 9. april til 9. juni 1940, vurderes det hvorfor gode nordmenn hjalp tyskerne med å ruste opp flyplassene Fornebu og Værnes i april 1940, hvordan dette ble vurdert etter krigen, og om det fantes et handlingsalternativ.

Why did Norwegians work on the German-occupied airports in Oslo and -Trondheim in April 1940?

In April 1940, when Norway’s Nygaardsvold government and King Haakon were fleeing from pursuing German troops and planes, Norwegian authorities in Oslo and Trondheim cooperated with the occupation forces – King and government had been trying to organize resistance after the sudden invasion of the country on 9 April. Norwegian workers and building firms repaired and extended the airports near Oslo and Trondheim with the backing of local authorities. The Luftwaffe planes from these airports contributed to forcing Great Britain to evacuate south Norway around 1 May 1940. As a consequence, the Norwegian government also had to give up the whole of south Norway to the German forces. This defeat led to the Norway Debate in the British House of Commons that contributed to Churchill’s premiership. These airports also played a role in rescuing the German general Dietl from total defeat at the Battle of Narvik in north Norway. In my Master’s thesis (2006) I discussed how people in Troms County in North Norway responded to the government’s decision to resist the German attack in the period 9 April to 9 June 1940. My findings indicate that they mainly supported the war, although it may seem paradoxical that at the same time Nor-wegians in Oslo and Trondheim were cooperating with the Germans, the main explanation being that they were forced to do so. I discuss the extent to which this is true, and I give five additional explanations as to why the Norwegians in Oslo and Trondheim did what they did.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon