Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Mentalhygiene og barnepsykologi – vitenskapeliggjøringen av barneoppdragelsen i norge 1910–1950

Bjørnar Mortensen Vik, f. 1980. Mastergrad i historie 2008, stipendiat i historie ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (IAHKR), Universitetet i Bergen.

  • Side: 46-69
  • Publisert på Idunn: 2010-04-13
  • Publisert: 2010-04-13

Artikkelen analyserer vitenskapeliggjøringen av barneoppdragelsen ved å følge kunnskapsproduksjonen til mentalhygienebevegelsen og den framvoksende barnepsykologien. Målsetningen er å problematisere oppfatningen av denne prosessen som en fagintern psykologisk- og pedagogisk suksesshistorie, og en sentral del av analysen er hvordan vitenskapeliggjøringen innebar kunnskapsoverføringer fra allerede etablerte vitenskaper og kunnskaper. En slik analyse trenger et presist begrepsapparat for å beskrive denne typen overføringer, og vi må være oppmerksomme på de særskilte problemer vitenskapeliggjøringen av et normativt felt som barneoppdragelsen innebærer. For å utvikle et slikt analyse- og begrepsapparat låner jeg fra den franske epistemologien, særlig Georges Canguilhem, og forsøker å tilpasse dette til den aktuelle konteksten.

Mental hygiene and child psychology: scientification of the upbringing of children in Norway 1910–1950

This analysis of knowledge derived from the literature produced within the Mental Hygiene Movement and early Child Psychology in Norway describes the processes through which the upbringing of children became established as a scientific field. It relies on a theoretical and methodological framework consisting of central elements from the French epistemological school of the history of science; in particular, elements from Georges Canguilhem. Reflecting on the results of this investigation indicates that the metaphors and concepts disseminating knowledge about the upbringing of children and the organising of families were transformed during the period. It seems as if the Mental Hygiene Movement depends on imported metaphors from, for example, bacteriology and genetics. While this in part can be explained by the fact that their problematic focal point is society as a whole, it may also indicate a process of knowledge transfer initiated by the Mental Hygiene Movement and stabilised within a set of concepts in Child Psychology. Through a shift in focus from social to individual problematics, key concepts within the knowledge of the upbringing of children are transformed and a new object of science – the upbringing of children – is constituted.

Keywords: child psychology, history of science and knowledge, mental hygiene, upbringing of children
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon