Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Polar prestisje og vitenskapelig ære – Fridtjof Nansens kamp for havforskning ved universitetet

jolle@npolar.no

Harald Dag Jølle, f. 1971, cand.philol. 2000, har vært stipendiat ved Institutt for historie, Universitetet i Tromsø. Fra høsten 2009 ansatt som historiker ved Norsk Polarinstitutt.

Fridtjof Nansens ekspedisjon med polarskipet «Fram» (1893–96) var

viktig for utviklingen av norsk havforskning. Nansen hadde store ambisjoner og mente norske forskere kunne lede an i utviklingen av fagfeltet internasjonalt. En viktig brikke for å nå dette målet var Roald Amundsen og hans planlagte nordpolekspedisjon, som skulle starte i 1910. Men Nansen skulle møte skuffelser og motstand fra flere hold i sitt forsøk på å bygge opp havforskningen ved Universitetet.

Polar prestige and scientific honour. Fridtjof Nansen’s struggle for oceanography at the University

Fridtjof Nansen’s expedition aboard the polar vessel «Fram» (1893–96) was a great contribution to Norwegian oceanography. The article discusses his attempt to develop oceanography and modern physical geography at the University of Kristiania in the years around 1910. Nansen believed that his research would be of great importance and give new insight to the understanding of the physical nature of the oceans. He also believed that Norwegian scientists would become world-leading oceanographers, but his vision was quickly shattered: His closest colleague, Bjørn Helland-Hansen, who was to become one of the most important figures in the development of oceanography, did not get a position at the university. Nansen could not cooperate with the Director of Fisheries, Johan Hjort, nor did he succeed in establishing the geographical institute that he wished for. He began to feel that the physical expansion of the university – with new museums, hall and library – had become a hindrance to a stronger emphasis on pure research. In addition, Roald Amundsen’s plan to research the Polar Basin, which was very important for Nansen’s scientific project, took an unexpected turn to the South Pole – his departure for the North Pole continually postponed.

Keywords: Fridtjof Nansen · history of sciences · polar history · oceanography
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon