Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Regnbågsfamiljer: Familjer där föräldrarna är homo, bi, trans eller queer1

Families whith parents who are homosexual, bisexual, trans or queer
Psykolog och doktorand, Örebro universitet
Filosofie doktor och legitimerad psykolog, Linköpings universitet, institutionen för beteendevetenskap och lärande

Familjer uppvisar idag en stor mångfald och hbtq-personers föräldraskap – regnbågsfamiljerna – blir allt vanligare. Samtidigt kvarstår en normativ idealbild av familjen som bestående av ett heterosexuellt par med gemensamma biologiska barn. En grundläggande kännedom om hbtq-personers familjeliv och vägar till föräldraskap är centralt för ett professionellt bemötande av regnbågsfamiljer. I denna artikel ges en introduktion till ämnesområdet och fyra former av regnbågsfamiljer tas upp: samkönade kvinnliga par med barn, samkönade manliga par med barn, familjer med fler än två föräldrar och familjer där en förälder är transperson. Artikeln belyser även möten mellan regnbågsfamiljer och professionella i psykologisk behandling.

Nyckelord: familj, hbtq, regnbågsfamiljer, professionellt bemötande

Families today exhibit a great deal of diversity, and LGBTQ parents are becoming more common. At the same time a normative idealised picture of the family prevails, consisting of a heterosexual couple with their biological children. Basic knowledge of LGBTQ peoples’ family life and paths to parenthood is central to a professional engagement with LGBTQ families. This article introduces the subject area and describes four types of families: same-sex female couples with children, same-sex male couples with children, families with more than two parents and families where a parent is transgender. The article also highlights encounters between LGBTQ families and professionals in psychological treatment.

Keywords: families, LGBT, rainbow-families, professional meetings
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon