Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Psykologisk undersøgelse – dom, øjebliksbillede eller fælles arbejdsredskab?


Psykolog, Unge- og Familiecenter, Roskilde Kommune

Udarbejdelse af psykologiske undersøgelsesrapporter er en vigtig del af psykologers arbejdsfelt. Denne type opgaver er udfordrende af flere grunde. Der findes ikke entydig videnskabelig viden om årsager og prognoser vedrørende psykosociale vanskeligheder på individniveau. I en tid, hvor mange psykologiske teorier betoner forståelsen af individet som uadskilleligt fra den enkeltes samspil med andre i en historisk sammenhæng, kan det at påtage sig en undersøgelse af et enkelt individ synes irrelevant eller måske endda meningsløst. Endelig kan der være bekymring for, at en uddybning af vanskeligheder kommer til at cementere disse frem for at blive en anledning til at overkomme dem. Nærværende artikel argumenterer for at tage imod undersøgelsesopgaver med kyshånd og gå til dem på måder, der er inspireret af en systemisk og narrativ tilgang. Artiklen argumenterer for, at en psykologisk undersøgelse kan blive et fælles arbejdsredskab til at overkomme de vanskeligheder, der har ført til ønsket om undersøgelse, samt bidrage til udvikling og trivsel for den undersøgte. Artiklen hævder, at inddragelse af såvel et professionelt som et privat netværk i undersøgelsesprocessen samt fokus på formidling af undersøgelsesfund, så disse bliver til fælles viden for såvel private som professionelle aktører, er afgørende for, at en psykologisk undersøgelse kan komme til at bidrage til udvikling.

Nøgleord: psykologisk undersøgelse, systemisk tilgang, unges udvikling, samskabelse, udviklingsmuligheder

A substantial part of a psychologist’s work involves assessment of individuals. For several reasons, this is a delicate and challenging task. We do not have scientific evidence to make clear conclusions of etiology of disrupted development at an individual level, and we lack the possibility of making firm predictions about the future development of an individual who displays difficulties. The systemic and narrative theoretical frameworks of understanding humans can make it irrelevant or even meaningless to do psychological assessment at an individual level. To individually describe difficulties, symptoms and disrupted development includes the risk that the assessment will seal the difficulties rather than contribute to overcoming them. Despite these risks, this article encourages professionals to embrace tasks of psychological assessment of adolescents with a systemic and narrative approach. The article argues that psychological assessment reports can become a shared tool for the network around the adolescents to co-create new potentialities and overcome the difficulties that led to the assessment. The article points out that inclusion of the network throughout the assessment process and a focus on creating shared understandings is crucial for the assessment to have a positive impact on the future development of the adolescents.

Keywords: psychological assessment, systemic approach, adolescence, development, co-creation, potentialities
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon