Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

To go with the flow – Möjligheten att aktivt delta i utvecklingen av familjeterapi i en digitaliserad värld

Socionom, leg. Psykoterapeut. fanny.marell@gmail.com

Socionom, leg. Psykoterapeut. lisakoser1@gmail.com

  • Side: 198-213
  • Publisert på Idunn: 2013-09-25
  • Publisert: 2013-09-25

Sammanfattning

Denna artikel baseras på en studie på internet av texter som innehåller konstruktioner av begreppen familjeterapi och bekymmer som familjeterapi anses kunna lösa. Vi analyserade hemsidor som marknadsförde familjeterapi och chattforum som diskuterade familjeterapi. Metoden som användes var kritisk diskursanalys.

Resultaten av studien tyder på en pågående individualisering av sociala och strukturella problem. Både familjeterapeuter och chattare använder ofta internaliserande uttryck och diskurser för att beskriva bekymmer och lösningar. Vi uppfattar ett behov av ett samhällsperspektiv och en demokratiseringsprocess i terapeutiskt arbete.

Reflektioner omkring etik och kombinationen familjeterapi, internet och forskning avslutar artikeln.

Nøkkelord: kritisk diskursanalys, konstruktioner, bekymmer, familjeterapi, internet

To go with the flow: The possibility of actively participating in the development of family therapy in a digitalized world

This article is based on a study of texts on the internet regarding the construction of the concepts of family therapy that of concerns/troubles that family therapy is supposed to address. We analyzed webpages marketing family therapy and chat forums discussing family therapy. The method used was critical discourse analysis.

The outcome of the study indicates an ongoing individualization of social and structural problems. Both therapists and chatters often use internalizing descriptions and discourses in order to describe concerns and solutions. The authors perceive a need for a societal perspective and a democratization process in therapeutic work. Reflections on ethics and the combination of family therapy, internet and research end the paper.

Keywords: Critical discourse analysis, construction, concerns/troubles, family therapy, the internet
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon