Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Imitasjon som metode i parterapi

Kari Galaaen, psykologspesialist/familieterapeut ved Hamar Familiekontor, Postboks 565, 2304 Hamar

Denne artikkelen beskriver hvordan imitasjon kan brukes som et verktøy i samtaleterapi for å styrke empatien i et parforhold. Paret imiterer hverandre etter tur. Deretter setter de ord på hva slags fornemmelser og opplevelser de fikk i egen kropp av å imitere opplevelsen av partnerens kropp. Det refereres til forskning som viser at evnen til imitasjon er medfødt. Allerede rett etter fødsel har spedbarnet evne til deltakelse gjennom imitasjon (altersentrisk delaktighet). Dette styrker tilknytningen til den betydningsfulle andre. Så trekkes linjene til hvordan imitasjon som metode i parterapi kan bidra til å gjenfinne og styrke empatien i parforholdet. Tilknytningen og empatien i forholdet styrkes. Dette illustres med kasusbeskrivelser. Nøkkelord parterapi, imitasjon, empati

Imitation as a method in couples’s therapy

This article describes how the method of imitation could be used in therapy to strengthen empathy in a relationship. Couples are first asked to imitate one another, and then to describe their feelings and sensations during the exercise. With reference to research the article illustrates how the ability to imitate is an inborn skill. Shortly after birth infants are able to interact through imitation (alter centric participation). This strengthens the bond to significant people. The article then investigates how imitation could be used in couple-therapy to recuperate empathy in a relationship. Both the connection and empathy in the relationship strengthens. This is illustrated using cases.

Keywords: parterapi, imitasjon, empati, couple-therapy, imitation, empathy
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon