Utlekking fra plastbaserte materialer
Sammendrag
Sammendrag
Plastmaterialer til dental bruk inneholder ureagert monomer som kan lekke ut av materialet og potensielt gi pasienten bivirkninger. Dette gjelder både tradisjonelle materialer, som kompositt fyllingsmateriale og protesebasis, og moderne materialer fra CAD/CAM-teknikker, som frest eller 3D-printet materiale. Vi diskuterer her vesentlige forskjeller mellom materialene i sammensetning og produksjonsteknikk og hvordan dette påvirker utlekking av monomer fra produktet. Vi presenterer også prinsipper for ulike analytiske studier og hvordan dette kan påvirke resultatet. Viktig for alle materialer er korrekt håndtering og produksjon/herding. Bulk Fill materialer vil ha større utlekking av monomer ved dårlige herdebetingelser. Industrielt produserte resinblokker har betydelig lavere utlekking enn tradisjonell kompositt. Bivirkningsrapporteringen i Norge for plastmaterialer er lav og har vært stabil de siste 20 årene.
Emneord
Abstract
Polymer-based materials used in dentistry contain unreacted monomers that can leach out of the material and potentially cause adverse effects in patients. This applies to both traditional materials such as composite filling materials or denture bases, as well as modern materials from CAD/CAM techniques like milled or 3D-printed materials. We discuss essential differences between these materials in terms of composition and production techniques, and how these factors influence monomer leaching from the product. We also present principles for different analytical studies and how these can impact the results. Proper handling and production/cure are crucial for all materials. Bulk-fill materials will exhibit greater monomer leaching under poor curing conditions. Industrially produced resin blocks have significantly lower leaching compared to traditional composites. The reporting of adverse effects in Norway for plastic materials is low and has remained stable over the past 20 years.
Keywords
Innledning
Alle polymerbaserte dentale materialer inneholder ureagert monomer ettersom herdingsreaksjonen (polymerisasjonen) aldri er helt fullstendig. Dermed kan ureagert monomer og eventuelle andre forbindelser, slik som tilsetningsstoffer eller degradasjonsprodukter, lekke ut i munnhulen med potensial for å gi bivirkninger. I hvor stor grad dette skjer, avhenger av flere faktorer, som materialtypen og herdeprosessen. I tillegg til de kjente og tradisjonelle materialene har vi nå en rekke nye materialer og moderne produksjonsprosesser med digitale teknikker. Av materialtyper har vi blant annet direkte fyllingsmaterialer (kompositt), indirekte reparasjonsmaterialer, proteser og kjeveortopediske plater. Herdingen kan være varmeherdende (på laboratoriet), lysherdende (hos tannlegen og på laboratoriet), kjemisk herdende (hos tannlegen og på laboratoriet) eller utføres ved hjelp av høyt trykk og høy temperatur (hos produsenten). I denne artikkelen diskuterer vi forskjellen mellom de ulike materialtypene og produksjonsprosessene og hvordan dette kan påvirke hvilke forbindelser som kan lekke ut, hvor mye det kan lekke ut, og hvordan vi analyserer lekkasjeprodukter.
Krav og standarder
Dentale materialer klassifiseres som medisinsk utstyr og er lovregulert av EUs forordning om medisinsk utstyr (Medical Device Regulation, MDR), som er innført i norsk lov (1). Loven setter en rekke krav til produktene og til produsentenes dokumentasjon om disse. Et eget kapittel i forordningen omhandler krav til materialene med hensyn til deres kjemiske, fysiske og biologiske egenskaper. Beskrivelsene i lovteksten gir likevel produsentene handlingsrom i deres valg av produktets sammensetning og funksjon så lenge forordningens generelle krav til sikkerhet og ytelse er tilfredsstilt. Det er dermed få spesifikke krav til innhold eller utlekking. Det er likevel satt maksimumskrav til innhold av enkelte forbindelser, for eksempel såkalte CRM-forbindelser (carcinogene, reproduksjonsskadelige og mutagene). Produsentene er altså lovpålagt å følge kravene i MDR, mens de står friere i hvordan de dokumenterer at kravene er oppfylt.
En måte å dokumentere oppfyllelse av produktkrav til dentale materialer på er å benytte internasjonale standarder. Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) har utarbeidet nesten 200 standarder for ulike materialer, instrumenter og utstyr til bruk i tannpleien med klinisk relevante krav knyttet til blant annet kjemiske og fysiske egenskaper. Til de polymerbaserte dentale materialene har bare få av ISO-standardene direkte (verdisatte) krav til mengde av innholdsstoffer eller restmonomer. Det henvises vanligvis til standarder i den såkalte ISO 10993-serien (2) for å dokumentere materialenes biokompatibilitet. Ett av unntakene med spesifikke krav til mengde ureagert monomer (restmonomer) finnes i standarden for protesematerialer (ISO 20795-1:2013 Polymermaterialer fot tannproteser). I denne standarden er det angitt en maksimal mengde tillatt restmonomer på 2,2 vektprosent for kokakryl og 4,5 vektprosent for kaldakryl. Tilsvarende krav finnes for eksempel ikke i standarden for komposittmaterialer til direkte fyllinger (ISO 4049:2019 Polymerbaserte restaureringsmaterialer) eller i standarden for materialer til indirekte reparasjoner (ISO 10477:2020 Polymerbaserte krone- og fasadematerialer).
Eluering, utlekking, restmonomer
Det kan ofte være vanskelig å sammenlikne resultater fra ulike studier om hva og hvor mye av ulike forbindelser som kan komme fra dentale materialer. En viktig grunn til dette er at det er benyttet ulike metoder i de forskjellige studiene, slik at resultatene ikke er direkte sammenliknbare. Metodevariasjonene kan dreie seg om tid, temperatur, medium, prøvens overflateareal og tykkelse, materialpreparering og valg av analytter, analysemetoder og analyseutstyr. Under har vi forsøkt å forklare ulike begreper som i dag brukes litt om hverandre i omtalen av ulike studier.
Med eluering menes å benytte seg av et løsemiddel for å aktivt trekke ut (ekstrahere) forbindelser fra et materiale. Valg av løsemiddel vil videre påvirke mengden forbindelse som trekkes ut, og må tilpasses materialet som undersøkes og forbindelsene man ønsker å analysere. Ved aktivt valg av betingelser kan eluering simulere et worst case-scenario.
Utlekking refererer til en fri forflytning av forbindelser fra materialet til den omkringliggende væsken og er dermed nærmere den kliniske situasjonen hvis utlekkingen skjer til vann eller saliva (kunstig eller reell). Lekkasjestudier kan dermed synes som mer relevante for tannleger og pasienter, men slike studier er ikke alltid like enkle å utføre. Hvis dag-for-dag-utlekkingen er liten, kan analysene bli teknisk krevende, eller det vil ta lang tid å oppnå den informasjonen man ønsker.
Restmonomer er et begrep for gjenværende, ureagert monomer som befinner seg fritt i materialet, det vil si som ikke er bundet i polymerkjedene/nettverket. Prosedyrer for å bestemme restmonomermengde er beskrevet i enkelte standarder (se over), og de likner elueringsprosesser med bruk av et løsemiddel for utløsning av monomerene. Worst case-eluering og restmonomeranalyse kan derfor gi tilnærmet like resultater.
Materialtyper og prepareringsteknikker
Polymermaterialer, også kalt plastmaterialer og resinbaserte materialer, herder ved tilførsel av energi som starter polymerisasjonsreaksjonen. For dentale materialer er utgangpunktet ofte en pasta av monomerer og fyllstoff, for eksempel til en fylling eller en protese, og polymerisasjonsreaksjonen innebærer en reaksjon av monomerenes dobbeltbindinger i metakrylat-gruppen. Energien kan tilføres på ulike måter, men det vanligste er at varme eller lys (fotoner) benyttes. Tilstrekkelig med energi må tilføres for at materialet skal få en god herding og en høy omsetning, det vil si en høy andel reagerte dobbeltbindinger, fra monomerene. En høy omsetning innebærer en liten mengde ureagert monomer i herdet materiale og dermed mindre potensial for utlekking og mulige bivirkninger.
Tradisjonelle materialer
Polymerbaserte dentale materialer gjorde sitt inntog i tannpleien i etterkant av polymerindustriens utvikling for snart 100 år siden. Protesebasis i PMMA, poly(metylmetakrylat), var blant de tidligste materialene som fikk fotfeste i bransjen – fra midten av 1900-tallet – mens kompositter ble vanlig mot slutten av århundret og tok etter hvert over som det viktigste direkte fyllingsmaterialet, ikke minst av estetiske årsaker. Fyllingsmaterialer i kompositt inneholder ulike monomerer og ulikt fyllstoff som forsterker materialet. Polymeriseringen gjøres vanligvis direkte hos tannlegen, men kompositter benyttes også til indirekte restaureringer og prepareres da hos tanntekniker. Fremstilling hos tannlege (direkte fyllinger) setter begrensninger på hvilke betingelser som kan brukes under herdingen, blant annet for temperatur, trykk, tid og lysintensitet (irradians). Omsetningsgraden for konvensjonelle og Bulk Fill kompositter varierer vanligvis fra 50 til 80 % (3;4). For tykkere sjikt, som ved bruk av Bulk Fill, kan man få lavere omsetning i den innerste delen av fyllingen (5), spesielt ved kort herdetid. I flere studier er det pekt på dårligere resultater når materialet herdes med de korteste herdetidene (3;6).
Digitale teknikker
Datastøttet design og produksjon (CAD/CAM) ble introdusert på 1980-tallet og har de siste årene blitt en naturlig del av tannbehandlingen i Norden. På produksjonssiden inkluderer dette automatisert fresing (subtraktiv teknikk) fra resinblokker eller -disker og 3D-printing av monomervæske (additiv teknikk ved hjelp av fotoinitiering). Med begge teknikkene kan man blant annet produsere kroner, broer, fasetter, proteser og tenner til midlertidig og til permanent bruk og modeller og andre hjelpematerialer. Disse to digitale teknikkene, som begge kan utføres på tannteknisk laboratorium eller til en viss grad chairside på klinikken, skiller seg vesentlig fra hverandre når det gjelder herdingen av materialene.
CAD/CAM-resinblokker er industrielt polymerisert, vanligvis i en prosess som innebærer både høy temperatur (opptil 180 °C) og høyt trykk (over 150 MPa). Dette medfører en høy omsetning fra monomer til polymer i materialet, som videre gir lav restmonomermengde og gode mekaniske egenskaper. CAD/CAM-resinblokker kan oppnå en omsetningsgrad på mer enn 90 % og kan også ha høyt innhold av fyllstoff, noe som samlet reduserer potensialet for utlekking av monomer.
For 3D-printede materialer er situasjonen annerledes ettersom det der også er begrensninger på herdebetingelsene, som det også er for tradisjonelle materialer. Det brukes ikke høyt trykk eller temperatur under 3D-printingen med vanlige printere, hvor en monomervæske herdes lag for lag til den designede strukturen ved hjelp av lysglimt og bevegelse av plattformen som materialet bygges på. Prosessen foregår vanligvis ved romtemperatur og uten påført trykk. Det er viktig å huske på at herdingen til et 3D-printet materiale ikke er ferdig etter selve printingen, men at vasking og ikke minst etterherding av produksjonen må til før konstruksjonen er ferdig. Omsetningen vil avhenge av korrekt gjennomføring av alle disse trinnene i prosessen og rapporteres med stor variasjon, fra 40 % til 90 %.
Utlekkings- og elueringsstudier
Bestemmelse av monomerer og eventuelle tilsetningsstoffer som kan komme ut av dentale materialer, gjøres ved kjemisk analyse av substansene i den løsningen hvor elueringen eller utlekkingen er utført (se Fig. 1). Flere faktorer påvirker hvilke forbindelser som vil finnes i løsningen, og mengden av dem. Faktorer som kan virke inn er for eksempel om væsken er vann, saliva eller etanol, og tid og temperatur for undersøkelsen.
I selve analysen er det viktig at man har et analyseinstrument som er tilstrekkelig følsomt til å detektere og kvantifisere analyttene (substansene). Det er stor variasjon mellom ulike instrumenttyper. Ved bruk av noen instrumenter trenger man relativt store mengder analytt for at substanser kan bli detektert, mens man ved bruk av andre instrumenter kan kvantifisere ytterst små mengder under ppb-nivå (parts per billion, eller ett nanogram per milliliter med løsning). Vanlige analyseinstrumenter for utlekking fra polymerbaserte dentale materialer er væskekromatografi med massespektrometrisk deteksjon (se Fig. 2).
Tradisjonell kompositt
Det finnes mange studier av utlekking eller eluering fra dentale plastmaterialer, men siden utlekkingsprosedyrene og analysemetodene varierer, kan det være vanskelig å sammenlikne resultater fra forskjellige studier. Van Landuyt et al. gjorde en metaanalyse av slike studier som viste stor variasjon i resultatene, både når det gjelder hvilke forbindelser (ulike monomerer og enkelte tilsetningsstoffer) som ble funnet, og når det gjelder i hvilke mengder (7). For eksempel var det høyeste funnet av Bis-GMA, en vanlig monomer i kompositter, ca. 4000 ganger større enn det laveste ved eluering i organisk løsemiddel. For TEGDMA, en annen vanlig monomer, varierte resultatene med over 5 dekader (100 000 ganger) i analyser utført i vann (utlekking). Analyser utført ved NIOM ga resultater som falt innenfor områdene rapportert i metaanalysen, og worst-case-undersøkelsene ga mellom 10 og 500 mikrogram monomer per kvadratcentimeter fyllingsmateriale etter 24 timer. Dette var mellom 5 og 500 ganger mer enn i vann under ellers samme betingelser, avhengig av monomer.
Bulk Fill kompositt
Bulk Fill kompositt er relativt lik vanlig fyllingsmateriale i kompositt i sammensetning, men har ofte noe mindre fyllstoff og en annen initiatorkombinasjon. De kan legges i tykkere sjikt og i teorien fylle hele kaviteten i ett, derav navnet. Med en sjikttykkelse på 4-5 millimeter blir det ekstra viktig å bruke tilstrekkelig med belysning med herdelampen, slik at herdingen blir gjennomgående og både materialegenskaper og restmonomermengde blir optimale.
Ved NIOM har vi bekreftet noen vesentlige faktorer som påvirker mengden monomer som kan lekke ut fra et materiale (se Fig. 3) som viser analysert monomer fra to Bulk Fill materialer i et worst-case-scenario (eluert i 75 % etanol) (8). Fargen på søylene er kodet mot de forskjellige monomerer som er funnet i materialene, og vi ser at de to produktene har ulik sammensetning. Med referanse til to av de vanligste monomerene i fyllingsmaterialer ser vi at vi finner TEGDMA (grønn) fra SDR Bulk Fill, men ikke fra Tetric EvoCeram Bulk Fill. Motsatt finner vi Bis-GMA (rød) fra Tetric EvoCeram Bulk Fill, men ikke fra SDR Bulk Fill. Dette viser at vi er nødt til å analysere alle monomerer for å få et fullstendig bilde.
Videre kan vi se viktigheten av tilstrekkelig herding ved at materialet som er herdet i 20 sekunder (SDR Bulk Fill), eluerer vesentlig mindre monomer enn materialet som er herdet i 10 sekunder (Tetric EvoCeram Bulk Fill). Likevel er begge herdemetodene i henhold til produsentens anbefaling. I tillegg ser vi at når avstanden mellom materialet og lysledertip økes til 6 millimeter (søylene til høyre for hvert materiale), øker mengden eluert monomer til cirka det dobbelte for Tetric EvoCeram Bulk Fill, mens effekten ikke er signifikant for SDR Bulk Fill. Risikoen for større mengde restmonomer i materialet – og dermed potensial for utlekking – øker altså med kort herdetid samtidig med suboptimal plassering av lysledertippen.
Den samme undersøkelsen ved NIOM viste også at herdedybden til Tetric EvoCeram Bulk Fill var lavere (2,9 millimeter) enn den oppgitte sjikttykkelsen i bruksanvisningen (4 millimeter). Den lave herdedybden tyder på redusert omsetning i de nedre sjikt og videre økt potensial for utlekking. En studie av Rothmund et al. (9) viste tilsvarende effekter hvor eluering fra herdet Bulk Fill materiale ga mer utlekket monomer ved økende sjikttykkelse (2, 4 og 6 millimeter), noe som kan forklares med redusert herding i dybden. Analyser utført ved NIOM av eluerte forbindelser fra flere Bulk Fill materialer viste at mengden kvantifisert monomer var innenfor det samme området som i Van Landuyts metaanalyse, hvor det er estimert eluering mellom 2 og 500 µg/cm2 per monomer (7), men i den høyere enden (se Fig. 4). Vi ser også av fargene i figuren at sammensetningen til materialene varierer noe, men at vi kjenner igjen en rekke vanlige monomerer brukt i komposittmaterialer.
Frest restaureringsmaterial
Fresbare blokker er, som beskrevet over, materialer herdet hos produsent, og vi forventer lavt restmonomerinnhold og lite utlekking. Samtidig vet vi at polymermaterialer aldri oppnår 100 % omsetning, slik at det alltid vil være et visst potensial for utlekking. I enkelte artikler er det oppgitt funn av utlekket materiale (10), mens det i andre er oppgitt at lekkasjeprodukter ikke er å finne. Følsomme analyseinstrumenter vil være nødvendig for å detektere utlekking fra såkalte CAD/CAM-disker. I en undersøkelse gjort ved NIOM benyttet vi UHPLC/MS-MS (se Fig. 2) for å undersøke utlekking fra 5 kommersielt tilgjengelige polymerbaserte CAD/CAM-blokker. Vi freste ut prøver av materialet og lot dem ligge i 75 % etanol i 24 timer før analyse. Resultatene viste noe overraskende utlekking av de samme monomerene (Bis-EMA, Bis-GMA, UDMA og TEGMDA) fra alle de undersøkte CAD/CAM-materialene og tilsvarende de vanligste monomerer vi finner i lysherdende kompositt til direkte fyllinger. Mengden utlekket monomer var imidlertid betydelig lavere, det vil si på nanogramnivå og ikke på mikrogramnivå (se Fig. 5). I worst-case-scenarioer fant vi cirka 1 milligram monomerer eluert fra Bulk Fill materialer og mindre enn 100 nanogram monomerer eluert fra CAD/CAM-resinblokker. Det vil si en forskjell på mer enn 10 000 ganger.
3D-printet materiale
3D-printet dentalt plastmateriale har mange bruksområder, ofte til tannskinner (splints), protesebasis, (midlertidige) kroner og innlegg samt hjelpematerialer. Bruksområde vil påvirke sammensetningen til materialet, som dermed vil variere. Overordnet sett har 3D-printede materialer en litt annen sammensetning enn andre dentale plastmaterialer og kompositter. Etter vår erfaring og interne analyser er det fortsatt metakrylatbaserte monomerer som er hovedkomponentene i 3D-printede materialer, men i andre varianter enn dem vi kjenner fra tradisjonell og frest kompositt. I 3D-printet materiale benyttes for eksempel mer lettflytende monomerer som HPMA og HDDMA i større grad. I tillegg inneholder flere materialer monomeren HEMA, som det er kjent kan gi allergiske reaksjoner. Den noe endrede sammensetningen betyr at analysene av utlekkingsforbindelser må tilpasses for at man skal kunne identifisere og kvantifisere disse nye monomerene gjennom dem. I en studie ble eluerte forbindelser (i metanol) fra tannskinner undersøkt, og monomerene MMA, HEMA, HPMA, THFMA og EGDMA ble kvantifisert fra et 3D-printet materiale (11). Utlekking til vann fra det samme materialet viste bare monomeren THFMA og bare 2 % av det som ble funnet i metanol. Dette illustrerer at ulike analysemetoder vil gi ulike svar, og at utlekking i vann, som det mest klinisk sammenliknbare mediet, kan være lavt også for printede materialer. Vi vil likevel presisere at det som finnes av informasjon om utlekking fra 3D-printet materiale, viser en god del variasjon, blant annet grunnet teknikksensitivitet i produksjonen.
Protesebasis
I en artikkel i Den norske tannlegeforenings Tidende presenterte NIOM mengder restmonomer fra ulike protesebasismaterialer polymerisert ved flere tanntekniske laboratorier (12). Hensikten var å se om faktiske restmonomermengder fra vanlig praksis var i tråd med kravene i ISO-standarder. Vi fant at det var stor variasjon i resultatene, spesielt mellom materialer og dessuten innad mellom laboratoriene; se for eksempel materiale C-3, hvor polymerisering ved ulike laboratorier ga restmonomermengde fra 1,8 til 3,0 vektprosent (se Tabell 1). Ettersom standardens krav tillater større mengde restmonomer for kaldakryl (inntil 4,5 vektprosent) enn for varmakryl (inntil 2,2 vektprosent), var alle materialene innenfor kravene, med ett unntak (C-1). Basert på disse resultatene, standardens krav og annen forskning bør man foretrekke såkalt kokakryl fremfor kaldakryl (der hvor dette er mulig) for å redusere risiko for eventuelle bivirkninger. En metode for å skjerme pasienten mot eksponering for restmonomer er å la protesen ligge 24 timer i romtemperert vann før bruk, slik at restmonomer (metylmetakrylat) i stor grad vil lekke ut (13). Denne prosedyren blir også beskrevet i bruksanvisningene til noen protesebasismaterialer.
Kokakryl / Heat-cured | Kaldakryl / Auto-polymerization | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
H-1 | H-2 | H-3 | H-4 | C-1 | C-2 | C-3 | C-4 | C-5 | C-6 |
1,5 | 2,1 | 0,3 | 0,9 | 5,0 * | 2,8 | 3,0 | 1,9 | 4,2 | 3,8 |
0,6 | 2,7 | 2,9 | |||||||
0,6 | 1,8 |
Residual monomer (weight percent) in four heat-cured (H-1 to H-4) and six cold-cured (C-1 to C-6) denture base materials, polymerized at different dental laboratories in Norway (rows) (12). *The amount exceeds the requirement in the relevant ISO standard.
Residual monomer (weight percent) in four heat-cured (H-1 to H-4) and six cold-cured (C-1 to C-4) denture base materials, polymerized at different dental laboratories in Norway (rows) (12). *The amount exceeds the requirement in the relevant ISO standard.
Diskusjon og oppsummering
«Valgets kval», sier vi på norsk når vi har flere muligheter og er usikre på hvilken løsning vi skal velge. I denne gjennomgangen har vi sett at det vil være variasjoner i potensialet for utlekking av monomer fra ulike materialtyper. Preherdet blokk eller disk for fresing har generelt det laveste potensialet for utlekking fra selve materialet. Det viktigste uansett teknikk er en korrekt håndtering av materialet, noe som er avgjørende for gode resultater og lav utlekking. En fordel med de industrielt produserte resinblokkene er at restmonomermengden er uavhengig av operatøren (tannlegen eller tannteknikeren), mens 3D printede materialers kvalitet og restmonomerinnhold i større grad er avhengig av operatøren (printing, vasking og etterherding). Vi må også huske på de tilknyttede prosessene for både tradisjonelle og CAD/CAM-materialer, for eksempel bonding til tannstrukturen med en egnet adhesiv som også kan gi monomereksponering. I denne gjennomgangen har vi fokusert på utlekking av monomer. Det presiseres at andre substanser også kan lekke ut, som tilsetningsstoffer eller degradasjonsprodukter, for eksempel formaldehyd fra ortodontisk materiale (14).
Vi ønsker selvfølgelig å redusere pasientens eksponering for monomerer så mye som mulig for å minimere risikoen for allergiske reaksjoner eller andre bivirkninger. Linken mellom konsentrasjoner og effekter i in vitro studier og faktiske effekter hos pasient er noe av det vanskeligste vi vurderer. I de fleste studiene i denne artikkelen er det referert til laboratorieundersøkelser av utlekket monomer. Få studier er gjort på pasienter, men enkelte har undersøkt mengde monomerer i saliva. Michelsen et al. undersøkte monomerer i pasienters saliva i forbindelse med ilegging av komposittfylling og fant bare monomerer i saliva som var samlet 10 minutter etter behandling, men ikke i saliva samlet 24 timer etter behandling, som vil si at den målte eksponeringen var forbigående (15). Rapportene fra Bivirkningsgruppen i Bergen forteller om utviklingen av innmeldte bivirkninger i norsk tannbehandling. Gjennom hele 2000-tallet lå andelen bivirkninger relatert til «Plastfyllingsmatrialer, sementer» stabilt på cirka en tredjedel av totalt innmeldte rapporter. Samtidig har antallet årlige rapporter blitt redusert fra opp mot 120 tidlig på 2000-tallet til cirka 50 i gjennomsnitt de siste 5 årene, noe som bare tilsvarer cirka 16 årlige innrapporterte bivirkninger i kategorien for plastmaterialer. Dette kan vise at plastbaserte tannmaterialer har god biokompatibilitet, selv om vi kan anta at det er noe underrapportering. En utfordring med et slikt lavt antall rapporter er å trekke ut statistikk. Et nordisk bivirkningsregister kan gi bedre mulighet til å trekke ut verdifull informasjon fra en større mengde innsamlet data og er noe som bør vurderes.
Ordliste
Bis-EMA | Bisphenol A ethoxylate dimethacrylate |
Bis-GMA | Bisphenol A glycidyl methacrylate |
EGDMA | Ethylene glycol dimethacrylate |
HDDMA | 1,6-Hexanediol dimethacrylate |
HEMA | 2-Hydroxyethyl methacrylate |
HPMA | 2-Hydroxypropyl methacrylate |
MMA | Methyl methacrylate |
MS | Mass Spectrometry |
TEGDMA | Triethylene glycol dimethacrylate |
THFMA | Tetrahydrofurfuryl methacrylate |
UDMA | Di-urethane dimethacrylate |
UHPLC | Ultra High Pressure Liquid Chromatography |
Materiallære, cariologi, protetik, almen dannelse
Referanser
1.
Lov om medisinsk utstyr. 2020. Lov om medisinsk utstyr m.v. av LOV-2020-05-07 nr 37.
2.
International Organization for Standardization. ISO Standard nr. 10993-1:2018. Biological evaluation of medical devices [Internett]. Geneve: ISO; 2018. Tilgjengelig fra https://www.iso.org/standard/68936.html
3.
Kopperud HM, Johnsen GF, Lamolle S, Kleven IS, Wellendorf H, Haugen HJ. Effect of short LED lamp exposure on wear resistance, residual monomer and degree of conversion for Filtek Z250 and Tetric EvoCeram composites. Dent Mater 2013; 29: 824-34. https://doi.org/10.1016/j.dental.2013.04.022
4.
Alshali RZ, Silikas N, Satterthwaite JD. Degree of conversion of bulk-fill compared to conventional resin-composites at two time intervals. Dent Mater 2013; 29: Artikkel e213-e7. https://doi.org/10.1016/j.dental.2013.05.011
5.
Yıldırım ZS, Eyiler E, Bek Kürklü ZG. Effect of thickness on the degree of conversion, monomer elution, depth of cure and cytotoxicity of bulk-fill composites. J Oral Sci 2023; 65: 121-26. https://doi.org/10.2334/josnusd.22-0374
6.
Lempel E, Szebeni D, Őri Z, Kiss T, Szalma J, Lovász BV, et al. The effect of high-irradiance rapid polymerization on degree of conversion, monomer elution, polymerization shrinkage and porosity of bulk-fill resin composites. Dent Mater 2023; 39: 442-53. https://doi.org/10.1016/j.dental.2023.03.016
7.
Van Landuyt KL, Nawrot T, Geebelen B, De Munck J, Snauwaert J, Yoshihara K, et al. How much do resin-based dental materials release? A meta-analytical approach. Dent Mater 2011; 27: 723-47. https://doi.org/10.1016/j.dental.2011.05.001
8.
Kopperud HM, Kleven IS, Knarvang T, Wellendorf H. Leaching of monomers from bulk-fill composites. Dent Mater 2014; 30: Artikkel e46. https://doi.org/10.1016/j.dental.2014.08.091
9.
Rothmund L, Reichl FX, Hickel R, Styllou P, Styllou M, Kehe K, et al. Effect of layer thickness on the elution of bulk-fill composite components. Dent Mater 2017; 33: 54-62. https://doi.org/10.1016/j.dental.2016.10.006
10.
Mourouzis P, Andreasidou E, Samanidou V, Tolidis K. Short-term and long-term release of monomers from newly developed resin-modified ceramics and composite resin CAD-CAM blocks. J Prosthet Dent 2020; 123: 339-48. https://doi.org/10.1016/j.prosdent.2019.01.012
11.
Wedekind L, Güth JF, Schweiger J, Kollmuss M, Reichl FX, Edelhoff D, et al. Elution behavior of a 3D-printed, milled and conventional resin-based occlusal splint material. Dent Mater 2021; 37: 701-10. https://doi.org/10.1016/j.dental.2021.01.024
12.
Wellendorf H, Valen H, Kopperud HM. Hvor mye monomer kan lekke fra en protese? Nor Tannlegeforen Tid 2021; 132: 62-4. https://doi.org/10.56373/2021-1-9
13.
Vallittu PK, Miettinen V, Alakuijala P. Residual monomer content and its release into water from denture base materials. Dent Mater 1995; 11: 338-42. https://doi.org/10.1016/0109-5641(95)80031-X
14.
Kopperud HM, Kleven IS, Wellendorf H. Identification and quantification of leachable substances from polymer-based orthodontic base-plate materials. Eur J Orthod 2011; 33: 26-31. https://doi.org/10.1093/ejo/cjq020
15.
Michelsen VB, Kopperud HBM, Lygre GB, Björkman L, Jensen E, Kleven IS, et al. Detection and quantification of monomers in unstimulated whole saliva after treatment with resin-based composite fillings in vivo. Eur J Oral Sci 2012; 120: 89-95. https://doi.org/10.1111/j.1600-0722.2011.00897.x
Information & Authors
Information
Published In
Copyright
Copyright © H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) AS - Universitetsforlaget 2025.
History
Published online: 2 January 2025
Issue date: 2 January 2025
Authors
Metrics & Citations
Metrics
Citations
Export citation
Select the format you want to export the citations of this publication.
View Options
View options
Purchase Options
Save for laterJournal Subscription
Get access to the entire journal with a subscription.
VIEW ALL SUBSCRIPTION OPTIONSLogin Options
Check if you have access through your login credentials or your institution.