Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

«Samlingen forsøger at forene det, der hører sammen» - Litterær analyse af Amalie Smiths I civil

anne.maria.stagis@post.au.dk

Anne Maria Stagis er bachelor i Nordisk sprog og litteratur ved Aarhus Universitet. For tiden er hun kandidatstuderende i Nordisk sprog og litteratur og Engelsk ved Aarhus Universitet. Ingen tidligere publikasjoner. E-post: anne.maria.stagis@post.au.dk

«Samlingen forsøger at forene det, der hører sammen». Litterær analyse af Amalie Smiths I civil

Artiklen analyserer Amalie Smiths værk I civil (2012) som består af prosatekster, fotografier, digte og lister. Det primære formål med analysen er at undersøge hvordan værket kan forstås som samling. Dette undersøges ved at anvende forskellige museologiske og filosofiske samlingsideer til at foretage en litterær analyse af værket. Samlingsideerne bidrager til at kaste lys på forskellige aspekter af værket, eksempelvis tematikker såsom kuriositet, materialitet, sammenhæng, kontekst, oprindelse og det at samle. Konklusionen opsummerer hvordan værket forholder sig til de traditionelle boggenrer såvel som den trykte bog som medie samt hvordan I civil som værk indgår i en (ny)materialistisk tendens i dansk samtidslitteratur.

Nøkkelord: Amalie Smith, lyrik, fotografi, samlinger, kuriositetskabinetter, nymaterialisme

Collections, Connections and Curiosities. Literary analysis of Amalie Smith’s I civil

The article analyses Amalie Smith’s book I civil (2012) (literal translation: ‘in civilian [clothes]’); a collection of prose texts, photographs, poetry, and lists. The main purpose is to examine how the book can be understood as a collection. This is done by applying different museological and philosophical ideas of collections to I civil. These views contribute to understanding different aspects of the book, including themes such as curiosity, materiality, connectedness, context, origin and the act of collecting. The conclusion summarises how the book responds and relates to traditional book genres as well as to the printed book as medium, and it places I civil in the context of the materialist turn in contemporary Danish literature.

Keywords: Amalie Smith, poetry, photography, collections, cabinets of curiosities, new materialism
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon