Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Why Is Hulda Lame? Drama and Disability in Bjørnson’s Halte-Hulda

Ann.Schmiesing@Colorado.Edu

Ann Schmiesing er Associate Professor of Scandinavian and German Literature ved Department of Germanic and Slavic Languages and Literatures, University of Colorado at Boulder. Hun har blant annet gitt ut Norway’s Christiania Theatre, 1827-1867: From Danish Showhouse to National Stage (Fairleigh Dickinson University Press, 2006) og Disability, Deformity, and Disease in the Grimms’ Fairy Tales (Wayne State University Press, forthcoming 2014), i tillegg til diverse artikler om norsk og tysk litteratur. Adr.: Department of Germanic and Slavic Languages and Literatures, 276 UCB University of Colorado at Boulder, Boulder, CO 80309-0276, USA. E-post: Ann.Schmiesing@Colorado.Edu

Why Is Hulda Lame? Drama and Disability in Bjørnson’s Halte-Hulda

This article examines Bjørnson’s saga-inspired play Halte-Hulda, with particular emphasis on the manner in which Hulda’s lameness yields insights into Bjørnson’s dramatic theory and on a critical juncture in the development of Norwegian drama and theater.

Keywords: Bjørnson, Halte-Hulda, disability, Norwegian theater, tragedy

Why Is Hulda Lame? Drama and Disability in Bjørnson’s Halte-Hulda

This article examines Bjørnson’s saga-inspired play Halte-Hulda, with particular emphasis on the manner in which Hulda’s lameness yields insights into Bjørnson’s dramatic theory and on a critical juncture in the development of Norwegian drama and theater.

Keywords: Bjørnson, Halte-Hulda, disability, Norwegian theater, tragedy
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon