Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Forfatteren og sociologen – om Karl Ove Knausgård og Geir Angell Øygarden

claus.elholm@helsinki.fi

Claus Elholm Andersen er universitetslærar i dansk litteratur og språk ved Helsinki Universitet, Finland, der han også er i ferd med å gjere ferdig ei doktoravhandling om Karl Ove Knausgårds «Min kamp.» Seinaste publikasjonar inkluderer: «Som far, så søn. Om fædre, sønner og litterær indflydelse I Karl Ove Knausgårds 'Min kamp,'» i «Norsk litterær Årbok,» 2013, «'Även jag har läst min Dorothy Sayers': Genrebevidsthed og intertekstualitet i Stieg Larssons Millenniumtrilogi,» i Mads Bunch (red.) «Millenium. Nye retninger i nordisk litteratur,» 2013 og «Exile and Naturalism: Reading Georg Brandes Reading Emil Aarestrup,» i «Twentieth-Century Literary Criticis,» volume 264, Gale Publishing 2012. Adr: Nordica, PB24, Unionsgatan 40C, 00014 Helsinki Universitet, Finland. E-post: claus.elholm@helsinki.fi

Denne artikel søger at kaste lys på forholdet mellem Karl Ove Knausgård og Geir Angell Øygarden. Jeg analyserer, hvordan venskabet mellem de to er portræteret i Knausgårds seksbindsroman «Min Kamp» og påviser Øygardens indflydelse på Knausgårds monstrøse roman. En af artiklens væsentligste pointer er, at det er svært at overvurdere Øygardens indflydelse på Knausgård. Dertil viser jeg mod slutningen af artiklen, hvordan Knausgårds inflydelse også kan spores i Øygardens «Bagdad Indigo,» der som bekendt blev udgivet af Knausgårds eget forlag.

Nøkkelord: Karl Ove Knausgård, Min kamp, Geir Angell Øygarden, Bagdad Indigo, indflydelse, venskab, gensidig indflydelse, poststrukturalisme, after theory

The Writer and the Sociologist

– on Karl Ove Knausgård and Geir Angell Øygarden

In this article I examine the relationship between the Norwegian writer Karl Ove Knausgård and the sociologist Geir Angell Øygarden – how the friendship between them is portrayed in Knausgård's six-volume autobiographical novel, My Struggle, and the influence Øygarden had on Knausgård's monstrous novel. I argue that Øygarden's impact on Knausgård cannot be underestimated, and towards the end demonstrate how Knausgård's influence likewise can be identified in Øygarden's book Bagdad Indigo, which, in fact, was published by Knausgård's own publishing house.

Keywords: Karl Ove Knausgård, Min kamp, Geir Angell Øygarden, Bagdad Indigo, influence, friendship, reciprocal influence, poststructuralism, after theory
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon