Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Den produktive modsætning – Friedrich Nietzsche som opdrager for Peter Seeberg

ajr@hum.ku.dk

Anders Juhl Rasmussen (f. 1979) er ph.d. og postdoc. ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, med et projekt om Peter Seeberg. Medredaktør af en videnskabelig udgave i ti bind af Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Har senest udgivet en bearbejdet udgave af sin ph.d.-afhandling Arena-modernisme. En position i dansk litteratur på Gyldendal (2012). E-mail-adresse: ajr@hum.ku.dk. Postadresse: N.J. Fjords Allé 11, 4. th., 1957 Frederiksberg C, Danmark.

På trods af – eller fordi – Peter Seeberg var opvokset i et indremissionsk hjem, valgte han Friedrich Nietzsche som sin åndelige opdrager, og særligt lærte han at udnytte den produktive kraft i modsætningen. Siden studieårene på Københavns Universitet var Seeberg fortrolig med Nietzsches filosofi og aforistiske prosa, og han skabte senere som museumsinspektør sin komprimerede prosafiktion i nær udveksling hermed. På baggrund af studier i Peter Seebergs arkiv hævdes det i artiklen, at en række modsætninger hos Seeberg på vidt forskellige niveauer er kendetegnende eller ligefrem definerende for hans enestående position i moderne dansk litteratur.

Nøkkelord: Modsætning, opdrager, prosafiktion, Seeberg, Nietzsche, moderne dansk litteratur

The productive contradiction Friedrich Nietzsche as educator of Peter Seeberg

Despite the fact that – or because – Peter Seeberg grew up in an evangelical home, he chose Friedrich Nietzsche as his intellectual educator. In particular, he managed to take advantage of the productive force inherent in the contradiction. Ever since his years at the University of Copenhagen, Seeberg had been familiar with Nietzsche’s philosophy and aphoristic prose, and later on, while working as a museum keeper, this also came to play a central role in the creation of his comprised prose fiction. On the basis of studies of Peter Seeberg’s archive, the article claims that a number of Seeberg’s contradictions at very different levels characterise or even define his unique position within modern Danish literature.

Keywords: Contradiction, educator, prose fiction, Seeberg, Nietzsche, modern Danish literature
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon