Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Pladser og gader – Urbane og eksistentielle kortlægninger hos Henrik Nordbrandt og Tomas Tranströmer

Louise Mønster f. 1972, ph.d. og lektor i dansk og nordisk litteratur på Aalborg Universitet. Har bl.a. udgivet Nedbrydningens opbyggelighed. Litterære historier i det 20. århundredes nordiske modernistiske lyrik (2009) og været medredaktør af Spøgelser. Genfærdet som kulturel og æstetisk figur (2012), Kulturtrafik. Æstetiske udtryk i en global verden (2011), Passage 63: Dansk litteratur i 00’erne (2010) og Stedet. Modernisme i nordisk lyrikk 2 (2008). Redaktionsmedlem af litteraturtidsskriftet Passage. E-mail: louise@cgs.aau.dk

Artiklen sætter fokus på repræsentationer af pladser og gader i Tomas Tranströmers og Henrik Nordbrandts forfatterskaber. Med udgangspunkt i en teoretisk diskussion af disse byrum analyseres en række af forfatternes digte, og det vises, at de urbane skildringer fungerer som eksistentielle kortlægninger. Imidlertid gør de det på forskellig vis. Mens pladsen er et sted, hvor man bliver konfronteret såvel med byens historie og identitet som med dybdestrukturer og fortrængte sider i sig selv, er gaden diversitetens og bevægelsens sted, hvor man på den ene side kan drive omkring som en del af strømmen, på den anden side kan føle sig fremmedgjort, stigmatiseret eller måske ligefrem invaderet af massen. Artiklen kan ses som et bidrag til den litterære stedforskning og mere specifikt til belysningen af pladsens og gadens betydning hos Tranströmer og Nordbrandt.

Nøkkelord: Tomas Tranströmer, Henrik Nordbrandt, sted, plads, gade

The article focuses on representations of squares and streets in the authorships of Tomas Tranströmer and Henrik Nordbrandt. Based on a theoretical discussion of these urban locations, the article analyses a number of the author's poems showing that the urban descriptions function as existential mappings. However, they do so in different ways. At the square you are not only confronted with the history and identity of the city, but also with deep structures and displaced parts of yourself. The street – on the contrary – is a place for diversity and movement, and as well as experiencing the joy of being part of the flow of the city, you can also feel alienated, stigmatized or even invaded by the mass. The article is a contribution to the literary place research and more specifically to the discussion of the importance of squares and streets in Tranströmer’s and Nordbrandt’s authorships.

Keywords: Tomas Tranströmer, Henrik Nordbrandt, place, square, street
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon