Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Artikkel 4 av 13Edda02 / 2012 (Volum 99)

Avkolonisert barndom, koloniserende teori? – Internasjonal barnelitterær teori i konflikt med kunstnerisk praksis i samtidens norske barnelitteratur

asemarie.ommundsen@hioa.no

Åse Marie Ommundsen, Ph.D. Førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, Høgskolen i Oslo og Akershus. Har blant annet skrevet Litterære grenseoverskridelser. Når grensene mellom barne- og voksenlitteraturen viskes ut (2010, doktoravhandling). Medlem av Brageprisjuryen for barne- og ungdomslitteratur 2000-2002. Nyeste publikasjoner: «Bildeboka for voksne» i Norsk Litterær Årbok 2010. «Spennende-Interessant-Lærerik!» Indremisjonsforlagets prisvinnende guttebøker fra 1937» i Markussen, Nilsen og Slettan (red): Navigasjoner i barne- og ungdomslitteraturen 2011, «A World of Permanent Change Transformed into Children's Literature: The Post-Secular Age Reflected in Late Modern Norwegian Children's Literature» i Weldy, Lance (red) Crossing Textual Boundaries in International Children's Literature 2011, «Childhood in a multicultural society? Globalization, childhood and cultural diversity in Norwegian children's literature» i Bookbird 2011, «Synnøve Solbakken i det flerkulturelle klasserommet» i Norsklæreren 2011. Adr.: GFU, Hioa, Postboks 4, St.Olavs Plass, 0130 Oslo. E-post: asemarie.ommundsen@hioa.no

Dominansen av engelskspråklig barnelitteratur i internasjonal barnelitteraturforskning kan være problematisk når man skal bruke nettopp denne litteraturteorien til å kaste lys over norsk barnelitteratur, ettersom norsk – og nordisk – barnelitteratur ofte skiller seg ut fra engelskspråklig barnelitteratur på flere måter. Med utgangspunkt i to toneangivende teoretikere innen feltet, Perry Nodelman og Maria Nikolajeva drøfter jeg et aktuelt eksempel fra norsk barnelitteratur, bildeboka Gi gass, Ine (2010) av Tore Renberg og Øyvind Torseter.

Nøkkelord: barn,barndom,bildebok,kolonisering,norsk barnelitteratur,internasjonal litteraturteori,Tore Renberg,Øyvind Torseter

Decolonized childhood, colonizing theory?

International literary theory in conflict with artistic practices in contemporary Norwegian children’s literature

International literary theory on children’s literature research often has English language literature as its point of departure. Literary theory developed on the basis of Anglo-American children’s literature doesn’t necessarily fit as Nordic, and in this case Norwegian children’s literature might differ from English language children’s literature in several ways. With theories on the relationship between child and adult developed by two leading researchers in the field as point of departure, namely Perry Nodelman and Maria Nikolajeva, Ommundsen discusses a Norwegian contemporary picturebook, Gi gass, Ine (2010) by Tore Renberg and Øyvind Torseter.

According to Nodelman (2008), children’s literature might represent a kind of «colonial» thinking about less powerful beings (children). Texts for children represent colonialist thinking also by making safety a central concern. Even Nikolajeva (2010) underlines the power imbalance between children and adults, as she launches the notion ‘aetonormativity’: The adult is the norm, while the child is ‘the other’. The picturebook Gi gass, Ine, on the other hand, pictures independent, capable and competent children. This is a book that undermines ‘aetonormativity’. While current children’s literature theory is concerned with the differences between children and adults, adult colonialist thinking over children and adult domination over children (aetonormativity), the tendency in contemporary Norwegian children’s literature rather goes in the direction of a decolonized childhood, where the boundaries between literature for child and adult, and between children and adults, are being crossed, or even erased, developing new forms.

Keywords: child, childhood, colonialist thinking, picturebook, Norwegian children’s literature, International literary theory, Tore Renberg, Øyvind Torseter
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon