Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Skæve mænd og mærkelige maskuliniteter i romaner af Lars Saabye Christensen

Susanne V. Knudsen, dr.philos., professor i pedagogisk tekstforskning ved Høgskolen i Vestfold fra 2005. Dansk lektor ved Universitetet i Bergen 1982–87. Hun har skrevet Krystallisationer. J.P. Jacobsen, en moderne mandsforfatter (2005), Køn i skolen (2010), Køn i kulturen (2011) og artikler om menn og maskuliniteter hos Alexander Kielland (2008) og hos Henrik Ibsen (2008). Adr.: Institutt for praktisk estetiske fag, Fakultetet for humaniora og utdanningsvitenskap, Høgskolen i Vestfold, Postboks 2243, 3103 Tønsberg. E-mail: susanne. knudsen@hive.no

Maskeblomstfamilien (2003), Saabyes Cirkus (2006) og Bernhard Hvals forsnakkelser (2010) af Lars Saabye Christensen viser, hvordan masken er taget i anvendelse for at fortælle om skæve køn og skæve kernefamilier. Maskeraden er en radikalisering af masken, idet maskeraden udtrykker overdrivelsen og benytter sig af karikaturen. Denne radikalisering gør kønnet og kernefamilien endnu skævere og åbner for flere mærkelige maskuliniteter og maskuline maskerader. I romanerne opstår der en debat om, hvorvidt køn er væren, bliven og/eller gøren. Denne debat er sat ind i fortælleformer, der udvikler sig til paradokser med forsnakkelser og iscenesættelser af køn.

Nøkkelord: Skæve køn, Lars Saabye Christensen, skæve kernefamilier,maske,maskerade

Queer Males and Weird Masculinities in Novels by Lars Saabye Christensen

Maskeblomstfamilien (2003, Shameless), Saabyes Cirkus (2006, Saabye’s Cirkus) and Bernhard Hvals forsnakkelser (2010, Bernhard Hval’s Slips of the Tongue) by the Norwegian Lars Saabye Christensen show how the mask is used to tell about queer genders and queer nuclear families. The masquerade is radical use of the mask to bring overstatements and caricatures into play, making gender and the nuclear family even queerer and opening for queerer masculinities and masculine masquerades. The novels raise debate around being gender, becoming gender and/or doing gender – debate placed in stories which are developed into paradoxes with slips of the tongue and gender-staging.

Keywords: Lars Saabye Christensen, queer genders, queer nuclear families, mask, masquerade
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon