Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Artikkel 3 av 11Edda03 / 2011 (Volum 98)

Litteraturens skabende viden – J.P. Jacobsens Niels Lyhne og røntgenteknologiens emergens

Jens Lohfert Jørgensen, f. 1968, er postdoc på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, hvor han arbeider på prosjektet Bakteriologisk modernisme: Litteratur og medicin 1850–1900, finansieret af Det Frie Forskningsråd for Kultur og Kommunikation. Han ble Ph.d. i 2009 på avhandlingen Sygdomstegn. En symptomatologisk læsning af J. P. Jacobsens Niels Lyhne, og har i 2010 bl.a. publisert artikkelen ‘In Search of Vitality’ (med L. E. Nielsen) i Neophilologus vol. 94 nr. 2. Adr.: Karen Blixens Vej 1, DK-2300 København S. E-mail: jenslj@hum.ku.dk

Artiklen lodder dybden af det heuristiske møde mellem litteratur og medicin gennem et specifikt tilfælde: J. P. Jacobsens roman Niels Lyhne (1880) og tuberkulose. Indledningsvist udpeges to metodiske tilgange, der integreres i artiklen: En symptomatologisk, udviklet af Deleuze, og en kulturfænomenologisk, udviklet af Connor. Efter en introduktion til Jacobsens virke i en tuberkuløs kontekst fokuseres opmærksomheden på én passage i Niels Lyhne. En passage, hvor pletter, der æder sig ind i romanfigurernes indbyrdes forhold, med en eksplosiv effekt spredes. Medicinens opdagelse af disse pletter var forbundet med røntgenteknologiens emergens i 1895. Via en kontekstualisering af Jacobsens roman i samtidige kulturelle bestræbelser på at visualisere det ikke-synlige, argumenteres der for, at elementer i passagen faktisk kan opfattes som referencer til røntgen avant la lettre. Konklusionen drager konsekvenserne af denne overraskende påstand.

»Literature’s Creative Knowledge. Jens Peter Jacobsen’s Niels Lyhne and the Emergence of the X-ray«

The article explores the heuristic meeting between literature and medicine as articulated in the specific case of Jacobsen’s novel Niels Lyhne (1880) and tuberculosis. In the opening passages, two methodological approaches are presented: A symptomatological, developed by Deleuze, and a cultural phenomenological, developed by Connor. The work of Jacobsen in a tubercular context is introduced, and attention is focused on a narrative sequence in the novel in which spots – that eat their way into the characters’ relations to each other – are explosively disseminated. Medical science’s discovery of these spots is connected with the emergence of the x-ray in 1895. By contextualising the novel in contemporary cultural attempts to visualise the hitherto invisible, it is argued that elements in the passage can indeed be read as references to the x-ray avant la lettre. In conclusion, the consequences of this surprising assertion are drawn.

Keywords: Jens Peter Jacobsen, literature and medicine, Litteratur og medicin, tuberculosis, Tuberkulose, Røntgenteknologi, x-ray technology, Symptomatologi, symptomatology, cultural phenomenology., Kulturfænomenologi
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon