Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Artikkel 4 av 14Edda01 / 2011 (Volum 98)

Profil-kretsens litteraturkritikk I – Økland –– Vold –– Heggelund

Erik Bjerck Hagen (f. 1961), professor i allmenn litteraturvitenskap, Universitetet i Bergen. Har blant annet utgitt Litteratur og handling. Pragmatiske tanker om Ibsen, Hamsun, Emerson, Solstad og andre (2000), Hva er litteraturvitenskap (2003), Litteraturkritikk. En innføring (2004) og (sammen med Petter Aaslestad, Jon Haarberg, Jørgen Sejersted og Tone Selboe) Den norske litterære kanon 1900–1960 (2007) og Den norske litterære kanon 1700–1900 (2009).

  • Side: 40-55
  • Publisert på Idunn: 2011-04-13
  • Publisert: 2011-04-13

Artikkelen skisserer sentrale trekk ved litteraturkritikken til Einar Økland, Jan Erik Vold og Kjell Heggelund og viser hvordan disse Profil-kritikerne endret det norske litteraturkritiske språket. Spesielt viktig er tesen om at de tre viderefører en humanistisk-romantisk linje i norsk litteraturkritikk, og at de arbeider ut fra den grunnforutsetning at det litterære verket er heteronomt.

“The Literary Criticism of Einar Økland, Jan Erik Vold, and Kjell Heggelund”

The article singles out Einar Økland (b. 1940), Jan Erik Vold (b. 1939), and Kjell Heggelund (b. 1932) as the three most interesting Norwegian literary critics of the 1960s, and discusses how they changed the language of literary criticism in the country. It is argued that the core of their criticism is romantic, individualist and traditionally humanistic rather than specifically modernist. Theoretically speaking, their criticism is most properly seen as heteronomous, in the sense that these critics conceive of a literary work not as a text, but as an event in which real readers, real writers and real contexts participate in constituting literary meaning on a par with the texts themselves.

Keywords: Profil group, language of criticism, Norwegian literature of the 1960s, literary valuation, Profil-kretsen, litteraturkritikk, norsk sekstitallsmodernisme
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon