Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Artikkel 2 av 14Edda01 / 2011 (Volum 98)

Elefantungens diskursive dans – Peter Adolphsens forfatterskab med fokus på pastiche og parodi

Louise Mønster f. 1972, ph.d. og adjunkt i dansk og nordisk litteratur på Aalborg Universitet. Har tidligere udgivet bl.a. Nedbrydningens opbyggelighed. Litterære historier i det 20. århundredes nordiske modernistiske lyrik (2009) samt været redaktør af Passage 63: Dansk litteratur i 00’erne (2010), Stedet. Modernisme i nordisk lyrikk 2 (2008) og Litterære metamorfoser (2005). Redaktionsmedlem af litteraturtidsskriftet Passage. Adr.: Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet, Kroghstræde 3, DK-9220 Aalborg Ø. E-post: louise@hum.aau.dk

  • Side: 3-17
  • Publisert på Idunn: 2011-04-13
  • Publisert: 2011-04-13

Artiklen introducerer til Peter Adolphsens forfatterskab med særligt henblik på hans intertekstuelle praksis og brug af pastiche og parodi. Via analyser af tekster fra henholdsvis Små historier 2 (2000) og Katalognien (2009) vises der et skift, fra at brugen af pastiche er fremherskende i forfatterskabets begyndelse, til at parodien har fået anderledes plads i forfatterskabets seneste værk. Endvidere argumenteres der for at se Katalognien, som Adolphsen har skrevet sammen med Ejler Nyhavn, som et indlæg i en aktuel diskussion om, hvad der definerer rigtig litteratur i modsætning til ‘litteratur’ samt adskiller en virkelig digter fra en digtersjuft.

The discursive dance of a young elephant. Pastiche and parody in the oeuvre of Peter Adolphsen

The article introduces the oeuvre of Danish writer Peter Adolphsen with special attention to his intertextual practice and use of pastiche and parody. By analysing the short story »Kaffe« from Små historier 2 (2000) and the sonnet cycle »Lummerhuledvalen« from Katalognien (2009) a development is shown where the author shifts from pastiche to parody and challenges the status of both the literary work and the author. Adolphsen thereby contributes to the ongoing discussion of how to define real literature in contrast to ‘literature’, and raises the question of what makes a real poet as opposed to a scoundrel poet.

Keywords: Peter Adolphsen, intertekstualitet, pastiche, parodi, 'litteratur', intertextuality, pastiche, -parody, 'literature'
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon