Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Artikkel 3 av 14Edda01 / 2011 (Volum 98)

Teksters hviskelek – Edisjonshistorien til Duuns romaner Paa tvert og Juvikingar

Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy, f. 1977, cand.philol, Ph.D-stipendiat ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. Tidligere manusredaktør ved prosjektet Henrik Ibsens skrifter, UiO i 2004–2010. Redaktør for nettmagasinet www.barnebok.no 2001–2010. Har utgitt bl.a. «Vandringer gjennom tid og rom med Alberte. Cora Sandels Alberte og friheten i lys av Mikhail Bakhtins kronotopbegrep» i Norsk Litterær Årbok 2004 og «Landstrykere og August» i Ståle Dingstad red.: Den litterære Hamsun 2005.Adr.: ILN, Postboks 1166 Blindern, 0316 Oslo E-post: a.m.b.bjorkoy@iln.uio.no

  • Side: 20-37
  • Publisert på Idunn: 2011-04-13
  • Publisert: 2011-04-13

Artikkelen konsentrerer seg om edisjonshistorien til to tekster av Olav Duun, deler av Paa tvert fra 1909 og hele Juvikingar fra 1918. Ulike utgaver av tekstene er undersøkt med det formål å kartlegge eventuelle endringer fra utgave til utgave. For hva skjer med en tekst når den kommer i ny utgave? Hvilken utgave danner tekstgrunnlag for de ulike Duun-utgavene? Er teksten den samme i hver enkelt utgave? Og er eventuelle varianter signifikante eller irrelevante for mottageren?

Variants in the novels Paa tvert and Juvikingar by Olav Duun

This article investigates the edition history of two texts by Olav Duun, Paa tvert (1909) and Juvikingar (1918). Several different editions are examined with the focus on what happens when a text is published in a new edition. Are there variants? And can they be characterized as significant or irrelevant?

Keywords: Olav Duun, variants, editing, the history of- different editions, Olav Duun, varianter, redigering, tekstforvaltning, edisjonshistorie
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon