Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Røntgenundersøgelse af 3. molar i overkæben


Sektion for Oral Radiologi, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark


Sektion for Oral Radiologi, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark


Sektion for Oral Radiologi, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark

Diagnostik af patologiske forandringer såsom marginalt knogletab, ekstern rodresorption og cystedannelse i relation til retinerede 3. molarer i overkæben kræver røntgenundersøgelse af området. Ligeledes bør der foretages røntgenoptagelse forud for fjernelse af en 3. molar. Panoramaoptagelse er på nuværende tidspunkt den foretrukne røntgenmetode til undersøgelse af retinerede 3. molarer. Cone beam computed tomography (3D, CBCT) kan være relevant ved mistanke om patologiske forandringer såsom ekstern rodresorption af 2. molaren. Resorption af 2. molaren forårsaget af 3. molaren kan være vanskeligt at diagnosticere på 2D-røntgen. CBCT kan i højere grad end panorama klarlægge udstrækning og sværhedsgrad af resorption af 2. molaren. CBCT kan derfor potentielt have indflydelse på valg af behandling af 2. og 3. molaren. Der findes på nuværende tidspunkt ingen guidelines for, hvornår CBCT er indiceret før behandling af en 3. molar i overkæben.

Emneord: 3. molar, maxilla, patologi, CBCT

Assessment of pathological changes such as marginal bone loss, external root resorption and cysts related to maxillary 3rd molars demands a radiologic examination of the area. Prior to removal of a 3rd molar, a radiographic examination should be performed. Panoramic imaging is the first choice radiographic method when assessing impacted 3rd molars. Cone beam computed tomography (3D, CBCT) may be relevant when pathological changes such as external root resorption of the 2nd molar is suspected. External root resorption of the 2nd molar caused by the 3rd molar is not easily observed in a 2D image. CBCT is able to clarify the extent and severity of external root resorption to a greater extent than panoramic imaging, and CBCT may therefore affect the treatment choice for the 2nd and 3rd molar. Currently, no guidelines exist regarding when a CBCT is indicated before treatment of a maxillary 3rd molar.

Keywords: 3rd molar, maxilla, pathology, CBCT
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon