Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Lyspolymerisering, teori og praksis


Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, København, Danmark


Dalhousie University, Faculty of Dentistry, Halifax, Nova Scotia, Canada

Denne artikel beskriver de funktioner, der skal overvejes ved køb og brug af en lyspolymeriseringslampe. Effekten, lysets bølgelængder og betydning af afstand til plastmaterialet er ikke den samme for alle lamper. Billeder af lampers stråleprofiler viser, at brug af en enkelt gennemsnitlig irradians (lysstyrke eller lysintensitet) til at beskrive en lyspolymeriseringslampe kan være vildledende. Nogle lamper har ‘hot spots’ med høj irradians, så nogle områder modtager meget større og andre meget mindre lys, end den gennemsnitlige strålingseffekt antyder. Det kan føre til en ujævn polymerisering af plasten og kan også være farligt for blødtvæv. Artiklen beskriver, hvad klinikeren bør fokusere på ved valg af lyspolymeriseringslampe, samt på hvordan optimal lyspolymerisering udføres i mundhulen.

Emneord: Lyspolymeriseringslamper, lysmålingsteknikker, stråleprofiler, lys- og optisk terminologi

This article describes the features that should be considered when purchasing and then using a light-curing unit (LCU). The power output, wavelengths of light, and the effects of distance on the irradiance delivered to the resin are not the same from all LCUs. The beam profile images show that using a single averaged irradiance value to describe the LCU can be misleading. Some LCUs have ‘hot spots’ of high radiant exitance that are much greater, and some regions receive much less light than the averaged irradiance value would suggest. This may cure the resin unevenly and may also be dangerous to soft tissues. The article describes what clinicians should look for in a curing light and how to optimize their ability to correctly light cure resins in the mouth.

Keywords: Dental curing lights, light measurement techniques, beam profiling, light and optics terminology
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon