Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Human calculus – et omfattende kartotek af informationer om livsstil og arvemasse


Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet, Danmark


Retspatologisk Afdeling, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, Danmark

Materiale fra mange forskellige kilder indlejres i dental calculus. Calculus indeholder således et bredt spektrum af informationer, der kan relateres til levevis og helbredstilstand. Studier af arkæologisk human dental calculus har dannet grundlag for teorier om vore forfædres livsvilkår og udvikling, og analyse af calculus har de seneste år fået øget opmærksomhed i forbindelse med genomundersøgelser. I retspatologisk sammenhæng antyder nye studier, at analyse af human dental calculus kan bidrage væsentligt til kortlægning af kompleksiteten af et stofmisbrug.

Emneord: Dental calculus, arkæologi, kost, retsodontologi

Elements from a large number of sources are entrapped in the dental calculus. Calculus thus holds a broad spectrum of information related to lifestyle and health status. Studies of archeological dental calculus have presented new theories about the living conditions and development of ancient populations. Growing attention has in recent years been given to calculus as a source of genome information. Most recently, dental calculus was shown to present information about both previous and recent drug intake in drug abusers.

Keywords: Dental calculus, archaeology, diet, forensic dentistry
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon