Denne udgave er årgang 46 af Aktuel Nordisk Odontologi, og igen i år har indholdet stor variation i emner. Et yderst aktuelt tema er den aktuelle mulighed for Corona-smittespredning i tandplejen, men et altid påtrængende tema er også vore muligheder for at redde tandsættet hos de plejeafhængige ældre, som ikke selv kan tage vare på deres tænder. Det ender for ofte i katastrofe, og der er behov for nytænkning. Udvikling af nye metoder kan benyttes til at afdække detaljer af tidligere befolkningers liv og vilkår med baggrund i undersøgelser af tandsten. Det er altid spændende, når metodeudvikling åbner nye avenuer af viden, og artiklen om tandsten er et godt eksempel herpå. Mange af vore patienter benytter alternative midler til indtagelse af nikotin. Derfor er det godt at læse, hvad vi ved om sådanne former for ikke-tobaksbaserede nikotinprodukter. En særlig udfordring ligger altid i korrekt diagnostik og behandling af særlige symptomer i mundhulen. I årets udgave bringer vi artikler om burning mouth syndrome, dentinhypersensitivitet og om bidfunktionelle afvigelser. Der er også artikler om fyldningsreparation, om lyspolymerisering og om udvikling af emaljedannelsesforstyrrelser. Af andre temaer, som også har betydning for børne-og ungdomstandplejen skal her fremhæves læbe-ganespalte og radiologisk undersøgelse af retinerede hjørnetænder og af 3. molarer i overkæben.

I årets udgave af Aktuel Nordisk Odontologi, der er min sidste som redaktør, skal der lyde en meget stor tak til alle de forfattere, der i de seneste 20 år har bidraget med artikler til årbogen. De har alle ydet en kæmpestor indsats til gavn for nordiske tandlæger. Desuden en stor tak til de mange medlemmer af årbogens redaktionspanel, som er fremkommet med forslag til artikler. Det har været og er stadig helt afgørende for årbogens vitalitet. Efter 20 år som redaktør vil jeg også takke de mange læsere, hvis vedholdenhed danner grundlag for udgivelse af årbogen.

Rigtig god læsning af Aktuel Nordisk Odontologi årgang 46 og af de mange kommende udgaver.

Palle Holmstrup, Redaktør