Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Cone-beam CT undersøgelse af retinerede hjørnetænder i overkæben


Sektionen for Ortodonti, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark.


Sektionen for Ortodonti, Institut for Odontologi og Oral sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark.


Sektion for Oral Radiologi, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Health, Aarhus Universitet, Danmark

Retention af overkæbens hjørnetænder forekommer hos 0,27-2,4 % af befolkningen. Rettidig diagnostik og intervention er vigtige faktorer for at opnå en god, langsigtet behandlingsprognose. Optimal diagnostik og behandlingsplanlægning beror på relevante, kliniske og radiologiske undersøgelsesmetoder. Radiologiske 3D undersøgelser baseret på Cone-beam CT (CBCT), anses for at give en bedre beskrivelse af retinerede hjørnetænders anatomi, beliggenhed, samt eventuelle patologiske forhold på omkringliggende strukturer (fx eksterne rodresorption), sammenlignet med 2D billeder. På trods af disse egenskaber indikerer litteraturen, at rutinemæssig CBCT radiologi som supplement til en 2D radiologisk undersøgelse oftest ikke giver anledning til en signifikant ændring i behandlingsplanlægningen af retinerede maxillære hjørnetænder. Dette skal sammenholdes med en større økonomisk udgift ved rutinemæssig brug af supplerende 3D radiologi samt en større grad af røntgenstråling til den enkelte patient, hvilket er specielt kritisk for børn og unge i vækst.

Emneord: Cone Beam CT, maxillære hjørnetænder, behandlingsplanlægning

Impaction of the maxillary canine has a population-based prevalence of 0.27-2.4%. Timely diagnosis and intervention are important factors in order to achieve a good long-term prognosis. Optimal treatment planning is based on relevant information from clinical and radiological examination methods. 3D radiological examination based on cone-beam CT provides a superior information about the canine anatomy, canine position, and the presence of pathological changes in the adjacent teeth (e.g. root resorption), when compared to 2D radiological examinations. However, despite these beneficial properties, research has suggested that routine CBCT radiology, in addition to a 2D radiological examination, seldom leads to a significant change in the treatment planning of impacted maxillary canines. The decision whether to use supplement CBCT examination should account for the financial costs and extra radiation dose to the patient, which is particularly critical for children and adolescents in growth.

Keywords: Cone beam CT, maxillary canine, treatment planning
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon