Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Burning mouth syndrome


Sektion for Oral Biologi og Immunpatologi/Oral Medicin og Oral Patologi, Odontologisk Institut, Københavns Universitet, Danmark

Burning mouth syndrome (BMS) er en orofacial smertetilstand, som er karakteriseret ved en vedvarende brændende fornemmelse i en i øvrigt normalt udseende mundslimhinde og uden påviselig lokal eller systemisk årsag. Ud over den brændende smerte er patienterne ofte generet af mundtørhed og smagsforstyrrelser. BMS rammer hovedsageligt peri- og postmenopausale kvinder. Ætiologien er endnu ukendt men antages at være multifaktoriel og involvere et samspil mellem endokrinologiske, neurofysiologiske og psykosociale faktorer. Flere studier tyder på, at BMS er en neuropatisk smertetilstand, der involverer perifere og/eller centrale neurogene smertemekanismer. Diagnostik og behandling er ofte kompleks og vanskelig og kræver interdisciplinært samarbejde. I denne artikel gennemgås forekomsten, symptombilledet, formodede ætiopatogenetiske mekanismer, diagnostik, herunder differentialdiagnostiske faktorer, samt behandlingsmuligheder.

Emneord: Burning mouth syndrome, glossodyni, neuropatisk smerte

Burning mouth syndrome (BMS) is an oro-facial pain condition characterized by a persistent burning sensation in an otherwise normal-appearing oral mucosa, and without an obvious local or systemic cause. In addition to the burning pain, patients often suffer from dry mouth and taste disturbances. BMS particularly affects peri- and postmenopausal women. The aetiology remains unknown, but is considered multifactorial involving an interplay between endocrinological, neurophysiological and psychological factors. Several recent studies suggest that BMS is a neuropathic pain condition involving peripheral and/or central neurogenic pain mechanisms. Diagnosis and treatment are often complex and difficult, and require interdisciplinary collaboration. This article reviews the incidence, symptomatology, putative aetiopathogenetic mechanisms, diagnostics, including differential diagnostic factors, and therapeutic options.

Keywords: Burning mouth syndrome, glossodynia, neuropathic pain
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon