Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Teknologier til tidlig diagnostik af okklusal caries

– hvordan påvirker de behandlingen?
Cariologi og Endodonti, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark
Cariologi og Endodonti, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark

Tidlig diagnostik af caries giver mulighed for sekundær forebyggelse og dermed i højere grad tandvævsbevarende behandling. Dette gælder især okklusal caries i permanente molarer, hvor skader i dentinen ofte er skjult af en tilsyneladende intakt emalje. Klinikeren har i dag, udover konventionel visuel-taktil undersøgelse og røntgen, adgang til flere forskellige teknologier, som enten er optiske (fx DIAGNOdent) eller bygger på elektrisk impedans (CarieScan Pro). Generelt gælder det, at metoderne er pålidelige til opdagelse af avancerede cariesskader (>1/3 af dentinen), og at risikoen for falsk-positive diagnoser i disse tilfælde er lav. Evnen til korrekt at identificere tidlige stadier af caries i emaljen og i den yderste del af dentinen er derimod en del ringere. Risikoen for falsk-positive diagnoser bliver større, hvilket kan medføre en øget risiko for overbehandling. Det videnskabelige grundlag for at bedømme, hvordan de diagnostiske metoder påvirker tandlægernes behandlingsvalg er mangelfuldt, og der er behov for mere forskning omkring metodernes kost-effektivitet. DIAGNOdent og CarieScan Pro kan anvendes som «second opinion» i tvivlstilfælde, især når der ikke foreligger bitewings, men behandlingsbeslutningen bør ikke baseres på disse teknologier alene.

Emneord : Diagnostik, okklusal caries, laser fluorescens, elektrisk impedans

The detection of early caries lesions is crucial to enable secondary prevention and non-invasive management of the disease. This is especially true for occlusal fissures where dentin lesions may be covered by apparently intact enamel and various technologies have been introduced as adjuncts to visual-tactile examination and bitewing radiographs. The methods are based on either optical fluorescence, for example DIAGNOdent, or electrical resistance (CarieScan Pro). The methods are in general accurate in detecting advanced occlusal lesions (>1/3 of dentine) and the risk for false positive diagnosis is low. The ability to correctly identify the early stages of lesions is, however, significantly impaired with an increased number of false positive tests. There is insufficient information to conclude how the use of adjunct diagnostic tools affects the clinical decision-making in general practice, and studies on cost-effectiveness are lacking. The DIAGNOdent and CarieScan Pro devices may be used selectively as a second opinion to the regular examination, in particular when bitewing radiographs are not available.

Keywords : Detection, occlusal caries, laser fluorescence, electrical impedance
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon