Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Tandskinner til behandling af voksne patienter med obstruktiv søvnapnø

– indikation, behandling og bivirkninger
Ortodonti, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark
Ortodonti, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark
Klinisk Oral Fysiologi, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark

Obstruktiv søvnapnø (OSA) hos voksne kan behandles med en mandibelfremførende skinne (MAD). Selve diagnosticeringen af OSA foregår i speciallægeregi, men MAD er indiceret som førstevalgsbehandling hos patienter med mild til moderat OSA og hos patienter med svær OSA, som ikke accepterer behandling med CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). MAD fungerer ved at øge de øvre luftvejsdimensioner og dermed reducere forekomsten af respirationsstop på grund af kollaps i de øvre luftveje. MAD er umiddelbart ringere end CPAP til at reducere antallet af respirationsstop, men patienterne kan lettere vænne sig til behandling med MAD. Bivirkninger til MAD-behandling på kort sigt er små og ofte forbigående, hvorimod bivirkninger ved langvarig MAD-behandling kan være en utilsigtet permanent ændring i okklusionen i form af en uønsket reduktion i det horisontale og vertikale overbid. MAD terapi kræver derfor både multidisciplinært samarbejde og erfarne klinikere for at kunne behandle OSA patienter forsvarligt og effektivt.

Emneord: Obstruktiv søvnapnø, tandskinne, mandibular advancement device, behandling

Obstructive sleep apnea (OSA) in adult patients can be treated with a mandibular advancement device (MAD). OSA is diagnosed by medical consultants, but MAD is indicated as the first-choice treatment in patients with mild to moderate OSA and in patients with severe OSA who do not accept therapy with CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). MAD works by increasing the upper airway dimensions. Thus, the respiratory stops, which are caused by collapse of the upper airway, are reduced. Though MAD is inferior to CPAP with regards to decreasing the number of respiratory stops, patients prefer sleeping with MAD rather than with CPAP. The short-term side effects of MAD treatment are minor and most often transient, but over time there may be unintentional permanent changes in the occlusion with unwanted reduction of the overjet and overbite. As a consequence, MAD therapy requires both multidisciplinary collaboration and experienced dentists for sufficient and efficient treatment of OSA patients.

Keywords: Obstructive sleep apnea, mandibular advancement device, treatment outcome
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon