Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Risikobaserede intervalundersøgelser

Samfundsodontologi, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark
Samfundsodontologi, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark
Parodontologi, Odontologisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark

Risikobaserede intervalundersøgelser har været anbefalet i årtier, blandt andet med henblik på at udnytte tandplejens ressourcer mere effektivt. Det har dog generelt vist sig at være vanskeligt at indføre de individuelt baserede og især længere indkaldeintervaller blandt børn og unge, selvom det i mange år har været dokumenteret, at tandsygdomsforekomsten er stærkt reduceret og fortrinsvis ses hos en mindre del af disse aldersgrupper. Det har imidlertid også vist sig at være vanskeligt at ændre på indkaldeintervallerne blandt voksne, på trods af at mange landes sundhedsmyndigheder har anbefalet dette. De danske sundhedsmyndigheder har for relativt nylig indført en model for implementering af kliniske retningslinjer for fastlæggelse af intervaller mellem diagnostiske undersøgelser i tandplejen. Evalueringen af denne model har imidlertid vist, at der er vanskeligheder med hensyn til opfyldelse af målene for modellen. Forskning på området er beskedent, og retningslinjerne bygger derfor fortrinsvis på «god praksis». Sundhedsmyndighederne i Danmark efterlyser mere forskning på fagområdet med henblik på at øge og styrke evidensgrundlaget for fremtidige kliniske retningslinjer for indkaldeintervaller og implementeringen af sådanne.

Emneord: Regelmæssige tandlægebesøg, undersøgelsesintervaller, risikovurdering, nationale kliniske retningslinjer

As early as end of the last century, researchers suggested a shift from «same for all» to individually risk-based recall intervals between dental examinations, for a more efficient use of resources. Apparently, it has been difficult to implement such changes and in order especially to extend the recall, researchers suggested a change of recall intervals between dental examinations and individualizing of recall intervals in order to target resources efficiently. Furthermore, it has been difficult to extend the intervals among children and adolescents, although the prevalence of caries has been reduced substantially in these age groups, and the distribution of caries is skew with relatively few children developing the major part of disease. Similar difficulties in change of recall intervals arose among adults, though recommended by health authorities in many countries. In 2013, the Danish health authorities introduced a model for implementing national clinical guidelines for assessing intervals between dental examinations. The evaluation of this model showed difficulties fulfilling the aims. Research is sparse in this field, and the guidelines are therefore based on «best practice». The Danish health authorities call for more research in order to increase and strengthen the evidence basis for future clinical guidelines on recall intervals and the implementation of such changes.

Keywords: Regular visits to the dentist, examination intervals, risk assessment, national clinical guidelines
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon