Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kemoterapi-inducerad oral mukosit

Avdelningen för Oral Medicin & Patologi, Institutionen för Odontologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, Sverige
Avdelningen för Oral Medicin & Patologi, Institutionen för Odontologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, Sverige

I norden diagnostiseras cirka 11.000 fall av hematologisk cancer (lymfom, leukemi och multipelt myelom) per år. Behandlingen utgörs i regel av kemoterapi, vilken verkar systemiskt och medför en stor risk för biverkningar, t.ex. diarré och sårbildningar i den orala slemhinnan, s.k. oral mukosit. Oral mukosit anses vara en av de svåraste biverkningarna till följd av cancerbehandling. Den saknar dock en effektiv och väl tolererad preventiv behandlingsstrategi. Forskning inom medicinteknik, med fokus på prevention av orala mukositer, har emellertid under senare år gjort stora framsteg och visat lovande resultat.

Ämnesord: Kryoterapi, hematopoetisk stamcellstransplantation, cytostatika

In the northern countries, approximately 11,000 cases of hematological cancer (lymphoma, leukemia and multiple myeloma) are diagnosed annually. The standard of care consists of chemotherapy, which acts systemically and possesses a high risk of side effects, e.g. diarrhea and oral mucositis. Oral mucositis is an inflammation of the oral mucous membrane and despite being acknowledged as one of the worst side effects of cancer treatment, an effective and well tolerated preventive treatment strategy is still lacking. However, in recent years, research within the field of medical technology aiming at prevention of oral mucositis has made progress and demonstrated promising results.

Keywords: Chemotherapy, cryotherapy, oral mucositis, hematopoietic stem cell transplantation
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon