Igen er vi klar med en ny udgave af Aktuel Nordisk Odontologi, der i 2019 udkommer i sin 44. årgang. Igen i år har redaktionen tilstræbt at præsentere artikler med klar relevans for den kliniske dagligdag på klinikkerne.

I tidligere udgaver har vi haft artikler med etiske temaer, og med det voksende pres på æstetisk tandbehandling har vi valgt at diskutere dette emne i et etisk perspektiv. Der er flere artikler med emner, der i særlig grad berører den aldrende befolkning, herunder om manglende kooperation, svækket smag og lugt, diabetes, og konsekvenser af strålebehandling, men også orale konsekvenser af tidlig fødsel er i fokus i år. Andre emner er søvnapnø, adfærds-teknikker, orofacial smerte, tandtraumer og længden af intervaller mellem undersøgelser hos tandlægen.

Der sker altid en del på materialefronten, og derfor har vi ofte artikler om ny diagnostiske metoder og om materialer til restaurerende behandling. I denne udgave er der fokus på metoder til tidlig diagnostik af caries, på fiberforstærkede tanderstatninger og på de ønsker og forventninger, vi kunne have til ny materialer.

Efteruddannelse er en forudsætning for at leve op til befolkningens forventninger til tandplejen i Norden. Vi håber med 2019-udgaven igen at have bidraget til opfyldelsen af disse forventninger på en let og omkostningslet måde.

Rigtig god læsning!