Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fiberförstärkta tandersättningar

Odontologiska institutionen, Åbo Universitet, Åbo, Finland
Odontologiska institutionen, Åbo Universitet, Åbo, Finland
Odontologiska institutionen, Åbo Universitet, Åbo, Finland

Fiberförstärkta kompositmaterial (fiber-reinforced composite, FRC) har använts i tiotals år i olika tekniska applikationer. Nyttan av att använda FRC också inom odontologin, kommer från fysikaliska egenskaper och möjlighet att ljushärda material i munnen vilket möjliggör mångsidiga applikationer. Trots att metaller och keramer har använts med goda erfarenheter, kan dessa material inte lösa alla kliniska problem. Detta är paradoxalt därför att många odontologiska problem kunde lösas genom att använda starka isotropiska eller anisotropiska FRC material direkt i munnen. Denna artikel fokuserar på vissa kritiska faktorer för en lyckad användning av FRC material inom den fasta protetiken, med speciell betoning på direkta fasta broar.

Nyckelord: Broar, fiberförstärkta kompositer

Fiber-reinforced composites (FRC) have been used successfully for decades in many fields of science and engineering. Benefits of FRCs relate to physical properties of light curing material, which can be well utilized in dentistry. Although metals and ceramics have successfully been used as dental biomaterials for decades, devices made out of these materials do not meet all clinical requirements. Only little attention has been paid to the research of FRCs as polymeric biomaterials in general and the majority of biomaterial research has focused on resorbable polymers and composites. This is paradoxical because FRCs can potentially resolve many of the problems related to traditional isotropic dental materials. This overview highlights the critical factors behind the successful use of FRC in fixed prosthodontics, especially in direct fixed prostheses.

Keywords: Fixed dental prostheses, fiber-reinforced composites
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon