Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Søvn og søvnforstyrrelser

Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Haukeland Universitetssykehus, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen, Bergen Søvnsenter. E-post: Bjorn.bjorvatn@isf.uib.no

  • Side: 112-125
  • Publisert på Idunn: 2016-02-11
  • Publisert: 2016-02-11

God søvn er viktig for helse og velvære. Dette kapittelet beskriver normal søvn og hvordan søvnen reguleres. Hovedfokuset er på utredning og behandling av de ulike søvnlidelsene: insomni, søvnrelaterte respirasjonslidelser (f.eks. obstruktiv søvnapné), døgnrytmelidelser, parasomnier, søvnrelaterte bevegelseslidelser (f.eks. restless legs) og sentrale hypersomnilidelser (f.eks. narkolepsi). Tannleger deltar aktivt i behandlingen av obstruktiv søvnapné, og derfor er denne diagnosen av spesiell interesse.

Nøkkelord: Søvn, insomni, søvnapné, døgnrytmeforstyrrelse.

Sleep and sleep disorders

Sleep is vital for good health. This chapter first describes normal sleep and how sleep is regulated. The chapter then focuses on the assessment and treatment of the different sleep disorders, namely insomnia, sleep related breathing disorders (e.g. obstructive sleep apnea), circadian rhythm sleep-wake disorders, parasomnias, sleep related movement disorders (e.g. restless legs) and finally central disorders of hypersomnolence (e.g. narcolepsy). Since dentists participate in the treatment of obstructive sleep apnea, special emphasis is placed on this sleep disorder.

Keywords: Sleep, insomnia, sleep apnea, circadian rhythm disorder
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon